|   ANÉMIA
Popis   Anémia alebo chudokrvnosť znamená zníženie množstva hemoglobínu  (farbivo, prenášajúceho kyslík do tkanív) v krvi. Je veľmi častým príznakom sprevádzajúcim mnohé ochorenia, nielen poruchy kostnej drene. Hlavnými prejavmi anémie sú bledosť, vyčerpanosť, únava, niekedy závrate a bolesti hlavy. Diagnostika príčin anémie a jej liečba patrí do rúk lekára.   Rizikové faktory vo výžive Nie všetky stavy a poruchy, ktoré anémiu vyvolávajú, možno ovplyvniť výživou. Kvalitnou a vyváženou stravou však môžeme výrazne prispieť k správnej tvorbe červených krviniek.Rizikové faktory vo výžive:
     1.   nedostatočný príjem: a) železa,  b) vit C a iných organických kyselin c)  vit. A a E, vit B2, B6  a B12,  d) medi, e) zinku, f) kobaltu, g) mangánu,  h) bielkovín (u nás sa vyskytuje veľmi zriedkavo) 
     2.   najmä ak sa vyskytuje v kombinácii s nadmerným príjmom niektorých látok (napr. fytátov, oxalátov, tanínov a iných), ktoré zhoršujú vstrebávanie železa v tenkom čreve   Prevencia a odporúčania Väčšina lekárov odporúča pacientom pri najčastejšej forme anémie (tzv.sideropenickej – zapríčinenej nedostatkom železa) zvýšiť konzumáciu mäsa alebo vnútorností (väčšinou pečene). Vychádzajú zo skutočnosti, že hémové železo (t.j. železo nachádzajúce sa v krvi a mäse zvierat) sa najlepšie vstrebáva (asi na úrovni 15-37 %). Je pravda, že železo z rastlinných potravín sa vstrebáva horšie (asi na úrovni 5 %),  ALE dnes už vieme, že: Správnou úpravou potravín môžeme  podporiť vstrebateľnosť železa aj iných minerálov. Sem patrí praženie orechov, klíčenie semien a strukovín, viacnásobné namáčanie strukovín – a vyliatie vody, kysnutie cesta z celozrnnej múky a varenie zeleniny.Prednedávnom boli publikované výsledky výskumu na Rutgers University v USA. Vedci skúmali 48 druhov zeleniny a ovocia aby zistili, ako varenie ovplyvní vstrebávanie železa, ktoré je v nich obsiahnuté. Záver: vo väčšine prípadov varenie a dusenie zvyšuje využiteľnosť železa zo zeleniny. V niektorých prípadoch dokonca veľmi výrazne. Napríklad vstrebateľnosť železa zo surovej brokolice je len 6%, ale už po slabom uvarení sa do našej krvi z brokolice dostane až 30% jej železa. Ovocie – s výnimkou broskýň – nevykazuje podobné vlastnosti.Ďalším faktorom ovplyvňujúcim vstrebávanie železa je prítomnosť organických kyselín (kys. askorbovej – vit. C, jablčnej, octovej, hroznovej alebo citrónovej), ktoré môžu vstrebateľnosť zvýšiť až 4-5-krát.
 Poznámka: Absolútny obsah železa v živočíšnych produktoch nie je o nič vyšší ako v rastlinných. Kým priemerný obsah železa ( vždy uvádzaný na 100 g hmotnosti potraviny ) v mäse je asi 3 mg, a v pečení asi 10-20 mg, v rastlinných zdrojoch je to často oveľa viac (viď v tabuľke príklady rastlinných zdrojov, bezpečných a vhodných na podporu krvotvorby).     Obsah železa vo vybraných potravinách         | Potravina | Obsah železa v mg/100 g |       | Pšeno | 15-18 |       | Mak | 16-18 |       | Lieskovce, tekvicové a    slnečnicové semená | 10-13 |       | Sójová múka | 9-12 |       | Sušené paradajky | 8-10 |       | Pistácie | 8-9 |       | Petržlenová vňať, čerstvá,    (sušená) | 6-7 (50!) |       | Sušené marhule | 5-7 |       | Sója, varená | 5-6 |       | Ovsené vločky | 4 |       | Celozrnný chlieb | 3-4,5 |       | Špenát, varený | 3-4 |       | Šošovica, varená | 3-4 |       | Hovädzia pečeň | 6-7 |       | Hovädzie stehno | 3-4 |       | Bravčová pečeň | 22-23 |       | Bravčové stehno | 2-3 |    V prevencii a podpornej liečbe anémie hrajú významnú úlohu tieto potraviny: lúpané proso – pšeno (Fe, B6, Zn)mak a sézam, slnečnicové a tekvicové semená (Fe, Zn, vit. E, vit.B2)skoro všetky druhy orechov (Fe, Cu, kys. listová, vit E, Zn, vit. B2)sušené ovocie: hlavne marhule a slivky (Fe, karotenoidy, vit. E)celozrnné výrobky a výrobky zo sójovej múky (Fe, B6, vit. E, kys. listová, Co, Mn, Zn, B2)cereálne výrobky fortifikované vit. B12ovsené vločky (vit. E, vit. B2 kys. listová, Cu, Fe, Mn, Co)strukoviny a pololúpaná alebo nelúpaná ryža (Fe, Cu, vit. A, vit. E, Zn, kys. listová, B2)jablká (organické kyseliny, vit. E a málo vit. C)pomaranče, jahody, ostružiny (vit. C, vit. B2, kys. listová, vit. E)čerstvé vňate (Fe, vit C, karotenoidy)červená zelenina: cvikla, paradajky, červená kapusta (Fe, Co, Cu, Mn, vit. C, B2, E, karotenoidy, kys. listová)špenát (Cu, vit. C, A, E, kys. listová)cibuľa a pór (vit. B2, C, E, karotenoidy, kys. listová)žihľavový a šípkový čaj alebo macerát (Fe, vit. E, vit. C, vit. B2)zelenú listovú zeleninu (kys. listová, železo, Cu, vit. E, vit. B6)
 Poznámka: Mäso ani vnútornosti napriek dobrej prístupnosti železa, zinku a mangánu a obsahu niektorých vitamínov rozhodne neodporúčame z dôvodu vysokého obsahu cholesterolu a nasýtených tukov, iných škodlivín a toxických látok (PCB, ťažké kovy atď.) Konzumáciou týchto potravín sa tiež zvyšuje miera rizika infekcie rôznymi parazitárnymi a bakteriálnymi infekciami (včítane BSE).  V ostatných rokoch sa tiež hromadia údaje o nebezpečenstve z nadmerného príjmu hémového železa v strave, preto nadmerná konzumácia mäsa, vnútorností a multiminerálových prípravkov s obsahom železa sa môže stať rizikovým faktorom a spustiť či pdporovať rozvoj cukrovky, pankreatitídy, zápalových ochorení obličiek, artritídy, aterosklerózy, šedého zákalu a rakoviny. Rozhodnutie o užívaní prípravkov s obsahom železa by mal posúdiť lekár. Dokonca aj, keď lekár rozhodne „železo“ nasadiť, ak sa objavia nejaké ťažkosti zo strany tráviaceho systému, bolesti hlavy a pod., mali by ste okamžite ďalší postup konzultovať s vašim alebo druhým lekárom.  Vo väčšine prípadov sa ľahšie formy anémie z nedostatku železa v strave, dajú upraviť v priebehu niekoľkých týždňov jednoduchou úpravou stravy.   Príklady vhodných „protianemických“ jedál: pšenové knedlíčky s makom a medom, slivkový kompótfortifikované cereálne výrobky so sušeným ovocím, lieskovcami a pomarančovou šťavoupórové rizoto s čerstvou/sušenou petržlenovou vňaťou, hlávkový šalát s citrónovou zálievkouvarený cícer, podusené špenátové listy s citrónom, nové zemiakycez noc namočené ovsené vločky so strúhaným jablkom, orechami, pomarančovou šťavou a jahodami
   Odporúčané dávky železa         | Kategória | Vek | Odporúčanie SR | Odporúčanie    USA |       | Novorodenci | 0-6   mes |   | 6 mg/deň |       |   | 7-12   mes |   | 10 mg/deň |       | Deti | 1-3   r. |   | 10 mg/deň |       |   | 4-6   r. |   | 10 mg/deň |       |   | 7-10   r. |   | 10 mg/deň |       | Muži | 11-14   r. |   | 12 mg/deň |       |   | 15-18   r. |   | 12 mg/deň |       |   | 19-24   r. |   | 10 mg/deň |       |   | 25-50   r. |   | 10 mg/deň |       |   | 51 a   viac |   | 10 mg/deň |       | Ženy | 11-14   r. |   | 15 mg/deň |       |   | 15-18   r. |   | 15 mg/deň |       |   | 19-24   r. |   | 15 mg/deň |       |   | 25-50   r. |   | 15 mg/deň |       |   | 51 a   viac |   | 10 mg/deň |       | Tehotné |   |   | 30 mg/deň |       | Dojčiace | 1.   polrok |   | 15 mg/deň |       |   | 2.   polrok |   | 15 mg/deň |    Upravené: január 2007 |