Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home
Syndróm dráždivého čreva a TIE dni v mesiaci... Tlačiť E-mail

fotkyfoto_29750001_s.jpgDámy, trápia aj vás kŕče a bolesti brucha, nafukovanie, hnačka alebo zápcha počas menštruácie? Nie ste v tom samé. Symptómy syndrómu dráždivého/dysfunkčného čreva (SyDraČ – chcem vidieť video) sa naozaj môžu zhoršiť niekoľko dní pred a počas menštruácie, aj keď ich počas ďalších dní nepozorujete, alebo sa vyskytnú len po nejakých „prehreškoch“ v strave.


Kto je za to zodpovedný?

Hormóny.

Hladina ženských pohlavných hormónov (estrogénu a progesterónu) počas mesiaca prirodzene kolíše. Hladina estrogénu dosahuje svoj vrchol tesne pred ovuláciou, približne v strede vášho cyklu, pričom hneď po ovulácii jeho hladina rapídne klesá. Hladina progesterónu na druhej strane dosahuje svoje maximum v luteálnej fáze = fáza po ovulácii až do nástupu menštruácie, následne jeho hladina prudko klesne.

Na začiatku menštruačného krvácania sú obe hladiny hormónov na svojej najnižšej úrovni. Štúdie preukázali, že symptómy SyDraČ = bolesti brucha, kŕče, nafukovanie a problémy s vylučovaním sa zhoršujú s klesaním hladiny týchto hormónov, a preto sú pár dní pred a po nástupe menštruácie horšie ako obvykle.


Ako si pomôcť?

Ak je vaša menštruácia spojená s bolesťou, kŕčmi a ak je zároveň veľmi silná, je potrebné prekonzultovať váš stav s gynekológom a najprv vylúčiť iné príčiny ako je „len“ SyDraČ. Endometrióza postihuje 1 z 10 žien a je rovnako ako SyDraČ zodpovedná za zvýšenú senzitivitu čreva. Symptómy endometriózy často prekrývajú symptómy SyDraČ a je preto potrebné najprv vylúčiť túto príčinu.


6 tipov ako udržať vaše nepríjemné príznaky pod kontrolou:

  1. Spoznajte vaše spúšťače v stravovaní – dôsledne sa im vyhnite najmä počas obdobia pár dní pred menštruáciou a počas nej. Najčastejšími spúšťačmi SyDraČ sú potraviny s vysokým obsahom FODMAP sacharidov (chcem vedieť ), kofeín, alkohol a mastné jedlá.
  2. Pridajte si do stravy extra vlákninu – a to najmä vo vode rozpustnú vlákninu, ako napríklad psýllium alebo ešte radšej ľanové semenopár dní pred a počas menštruácie. Táto extra vláknina vám pomôže so zápchou ale aj hnačkou. Pri zápche pôsobí tento typ vlákniny tak, že v kontakte s vodou vytvorí hustú pastu, ktorá dodá stolici objem a konzistenciu ľahšiu na vylúčenie. Pri hnačke vám pomôže táto vláknina absorbovať extra tekutinu v čreve a pomôže vytvoriť formovanejšiu stolicu. Zvyšujte množstvo vlákniny postupne, tak aby si na takúto extra dávku vaše telo zvyklo, začnite 1 PL mletého ľanového semena denne a postupne zvýšte príjem až na 2 PL denne. Pridanie vlákniny do stravy veľmi pozitívne ovplyvní aj zloženie vašej črevnej mikrobioty a jej biologické účinky (tzv. postbiotiká – podrobne kniha Zachráňte svoje črevo )
  3. Vaše symptómy vám pomôže utíšiť prikladanie teplého nahrievacieho vankúša na bolestivé miesto. Pri nafukovaní vám môže pomôcť jemná masáž tenisovou loptičkou v smere trávenia = v smere hodinových ručičiek. Pri kŕčoch a bolestiach pomáha mätový a zázvorový čaj, prípadne sušený mletý zázvor. Klinické štúdie preukázali, že sušený zázvor v množstve 1/4 ČL 3-krát denne tlmí menštruačné bolesti (bolesti brucha ale aj bolesti hlavy) rovnako účinne ako najčastejšie používané analgetiká (ibuprofen).
  4. Ubezpečte sa, že prijímate dostatok vápnika. Štúdie ukázali spojitosť medzi zvýšeným príjmom vápnika a zmiernením predmenštruačného syndrómu (PMS). Chcete vedieť, či prijímate dostatok vápnika? Nechajte si urobiť u nás v AKV analýzu výživového záznamu. Pomôžeme vám nájsť pre vás vhodné výživové doplnky.
  5. Nájdite si pre vás vyhovujúce probiotiká – probiotiká sú prospešné črevné baktérie, ktoré nám pomáhajú tráviť potravu, tvoria niektoré vitamíny ako napríklad vitamín K, podieľajú sa na imunite a pomáhajú udržať naše trávenie v pohode. Pomôžu vám pri zápche, nafukovaní aj hnačke. Užívajte probiotiká v množstve minimálne 10 – 30 miliárd denne spolu s výdatným denným jedlom. S týmito probiotikami máme najlepšie skúsenosti:
    • Lactobacilly 5 (Swiss): 2-krát denne 2 kpsl (bez laktózy)
    • ProbioFix Inum: 2-krát denne 1 kpsl (bez laktózy a lepku)
    • Vivomixx: 1 kpsl denne (bez laktózy a lepku)
  6. Veďte si svoj záznam – pri riešení naozaj závažných ťažkostí pomáha, ak si žena počas celého menštruačného zapisuje svoju stravu aj svoje subjektívne stavy – takýto záznam vám pomôže odhaliť, kedy sa vaše symptómy zhoršujú a čo vám pomáha udržať ťažkosti pod kontrolou.

Zistite, čo vám pomáha a pamätajte si, že v tom nie ste sama. Netrpte v tichosti. Poraďte sa so svojim gynekológom, prečítajte si knihu Návod na prežitie pre ženu alebo Zachráňte svoje črevo alebo si dohodnite konzultáciu u nás v AKV.

Zdroj:
Upravené a doplnené podľa: Bulletinu Monash University

 
Teleráno v Markíze

logo teleranoPre veľký záujem nájdete na tomto mieste videozáznam a stručné prepisy odvysielaných informácií zo sveta výskumu v oblasti zdravia tak, ako ich Dr.Igor Bukovský prezentoval v programe televízie Markíza "Teleráno" každý štvrtok.

Čítajte ďalej
 
Nová miniencyklopédia prírodnej liečby

dr. Igor Bukovský vydal knihu s názvom „Nová miniencyklopédia prírodnej liečby“.

Čítajte ďalej
 
Skoro všetko o...

Papagáj

Toto je sekcia pre náročnejších Smile

Nájdete tu články a materiály väčšieho rozsahu zamerané monotematicky.

Príjemné čítanie!

Čítajte ďalej
 
Chudnutie s rádiom Viva

rádio Viva logood 12. mája do 30. júna 2009 ste mohli každý utorok po 21. hodine počúvať a osobne sa zapojiť do nového programu dr. Bukovského. Tu si ho môžete vypočuť v našom archíve..

Čítajte ďalej
 
kniha: Teraz to zíde

Kniha Kniha "teraz to zíde"
... reaguje na súčasnú záplavu diét, informácií o chudnutí a výživových doplnkoch na chudnutie.

Čítajte ďalej
 
kniha: Hneď to bude

kniha_01.jpgKuchárska kniha dr.Igora Bukovského a šéfkuchára Paľa Liptáka.


Slovenský bestseller: predaných vyše 30 tisíc kusov!

Photo © Jana Ardanová, 2007

Čítajte ďalej
 
Recepty AKV

tofu_praenica.jpgAKV vychádza v ústrety Vášmu záujmu o recepty, ktoré prinášajú do života nielen zdravie, ale aj nove chute, zvyky a trochu kulinárskeho dobrodružstva.
V prvej fáze Vám ponúkame výber receptov z kuchárskej knihy Hneď to bude - autorov Igora Bukovského a šéfkuchára Paľa Liptáka.
(foto © Jana Ardanová)

 

Čítajte ďalej
 
E-LINE space