Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Alergie: Nie všetko je alergia!
Alergie: Nie všetko je alergia! Tlačiť E-mail

 

Treba tiež uviesť, že nie všetky prejavy neznášanlivosti určitých potravín znamenajú alergiu, teda precitlivelosť. Niekto napríklad neznáša paradajky (ako ešte donedávna ja) alebo špenát (ako veľa malých detí). Lenže to nie je alergia. Rovnako nie je alergiou ani “ťažké znášanie” určitého jedla alebo potraviny. Chcem sa pristaviť pri možných zámenách určitých príznakov neznášanlivosti potravín za alergické prejavy. Neznášanlivosť potravín môže byť spôsobená ich toxicitou, farmakologickými alebo metabolickými účinkami a pod.. K tým najznámejším ťažkostiam patria:

  1. laktózová intolerancia. Človek nemá enzým potrebný na trávenie mliečneho cukru (laktóza) a preto konzumácia mliečneho cukru alebo mlieka môže vyvolať kŕčové bolesti v bruchu a hnačky.
  2. saxitoxín mušlí a ustríc dokáže človeka podržať po výdatnej večeri z morských živočíchov poriadne dlho v predklone na osamelom mieste a ľútosť nad - žalúdkom - “vyhodenými” peniazmi môže byť prekričaná ešte aj neurologickými príznakmi.
  3. kofeín - tá najrozšírenejšia droga, nechávajúca sa škrabkať za ušami, ale útočiaca priamo na srdce, dokáže vyvolať záchvaty tachykardie (zrýchlenej tepovej frekvencie srdca), pocity dušnosti, cez póry “vytryskne” studený pot...
  4. siričitany vo víne (aditívum, nie prirodzená súčasť!), sušenom ovocí, nealko nápojoch a pod. vám môže trochu “stlačiť” dýchacie cesty, cez ktoré sa, samozrejme, ťažšie dýcha a keď vás začne ešte aj bolieť hlava, nabudúce by ste mali venovať väčšiu pozornosť výberu druhu vína a ročníka.
  5. Benzoáty, salicyláty a potravinové farbivá sa tiež nedajú zahanbiť a hneď vám ukážu, ako dokážu vyvolať koprivku - urtiku. K tým látkam, ktoré nás zasahujú najviac patrí určite žlté potravinárske farbivo tartrazín. Nachádza sa v mnohých potravinách, kozmetických prípravkoch a liekoch. Do margarínov sa ale dnes už používajú karotény. Nie je celkom jasné ako, ale je očividné, že tartrazín a salicyláty podporujú výskyt chronickej koprivky u citlivých osôb. Čo tie vaše “čudné vyrážky”? Denne trochu pekne žltého krému v koláči alebo doboške, tabletka proti bolesti hlavy, proti škriabaniu v hrdle? Salicyláty obsahuje aj bežná zelenina a ovocie a aby to bolo viac komplikované, salicyláty patria do skupiny látok so silným ochranným účinkom na ľudský organizmus. Zase námet na nespokojnosť a rezignáciu? Nieee! Nech Vás poteší, že existuje tak veľa druhov ovocia a zeleniny, že každý si môže nájsť hodnotnú ochranu, aj keď bude možno musieť niektoré druhy vylúčiť.
  6. Glutamát sodný, na ktorom stavia svoj boj s našimi chuťami celý práškovo-polievkový a práškovo-omáčkový a iný práškovo-polotovarový priemysel. Len si všimnite akým častým spolustolovníkom je pán MSG. MSG vás vítana maggický knor. Kto odolá?
  7. Tyramín v (plesňových) syroch môže u ľudí, ktorým sa napríklad pre depresívne stavy podávajú inhibítory monoaminooxidázy, vyvolať migrénovo bolesti hlavy, zvracanie alebo aj hypertenznú krízu. Z tyramínu vzniká monoaminooxidáza, ktorú však potrebujeme “odpratať zo scény”.
  8. Histamín vo víne, pive, syre, kyslej kapuste, konzervovaných paradajkách, sardinkách a histamín uvoľňovaný z čokolády alebo jahôd môže tiež vyvolať kožnú reakciu v podobe nepríjemne svrbiacej koprivky. Tieto reakcie sa skutočne veľmi ťažko odlišujú od klasickej alergie, pretože histamín sa zúčastňuje pri oboch a prejavy majú podobný charakter.
    AKV má špeciálny program na riešenie histamínovej intolerancie
  9. Siričitany v pive, víne, liehovinách, pekárskych výrobkoch, sušenom ovocí, olivách, želatine, pokrmovom škrobe môžu vyvolať bronchospazmus (zúženie dýchacích ciest) u astmatikov, koprivku, hnačku. Potravinársky priemysel nás “zásobuje” siričitanmi tak výdatne, že denne príjimame z jedla až 4 mg síry a tí, ktorí si k tomu dajú ešte svoje pivo, víno, “riskujú, že pri škrtnutí zápalky vyhoria skôr ako tá malá hlavička“.
 
E-LINE space