Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow FODMAP diéta – konečné riešenie mnohých tráviacich ťažkostí?
FODMAP diéta – konečné riešenie mnohých tráviacich ťažkostí? Tlačiť E-mail

© Ambulancia klinickej výživy, jún 2016

fodmap_logo.pngNafukuje váš často? Mávate bolesti, kŕče, hnačky a zápchy? Vylúčili ste pšenicu a mali ste sa lepšie? Liečili vás už aj na „SIBO“ a nič? Toto sú nové informácie a naše skúsenosti s riešením takýchto problémov.

Čo je to FODMAP?

FODMAP sú malé, krátkoreťazcové molekuly sacharidov, ktoré tráviaca sústava väčšiny ľudí nedokáže rozložiť a stráviť. Sacharidy typu FODMAP bežne obsahujú často konzumované potraviny ako napríklad: • jablká • hrušky • cibuľa • cesnak • med • pšenica • raž • strukoviny, ale obsahujú ich aj niektoré lieky, výživové doplnky a nápoje.

Výskum spoľahlivo ukázal, že diéta s nízkym obsahom sacharidov typu FODMAP dokáže zmierniť aj odstrániť rôzne tráviace ťažkosti, či už nespojené alebo spojené so syndrómom dráždivého hrubého čreva (SyDraČ): • časté a obťažujúce nafukovanie • pocity „naliatia“ brucha • bolesti brucha • kŕče v oblasti brucha • zvukové fenomény • zápcha a hnačka.

Názov FODMAP je odvodený od začiatočných písmen názvov tých sacharidov, ktoré patria do tejto skupiny sacharidov – ide o Fermentovateľné Oligosacharidy (fruktány a oligosacharidy), Disacharidy (laktóza), Monosacharidy (fruktóza) A Polyoly (cukrové alkoholy ako napr. manitol, sorbitol a xylitol).

Prečo sacharidy typu FODMAP spôsobujú tráviace ťažkosti?

1)    V tenkom čreve:

Sacharidy typu FODMAP sú malé molekuly, ktoré tráviaci systém mnohých ľudí nedokáže efektívne natráviť a vstrebať = ich hromadenie v tenkom čreve spôsobí výrazné zmeny:
Cry    zvyšuje objem zadržanej vody, ktorá sa nevstrebáva (= hnačka)
Cry    mení to črevnú mikroflóru (= chronický zápal sliznice a endotoxémia)
Cry    produkuje nadmerný objem črevných plynov (= dráždenie enterického nervového systému = bolestivé kŕče).

U ľudí, ktorí majú rýchlu peristaltiku (pohyb svalovej vrstvy čreva) to vyvolá hnačky a u ľudí, ktorí majú peristaltiku slabšiu a pomalšiu to môže v črevách vyvolať pocit „balóna naplneného vodou“.

2)    V hrubom čreve:

Z tenkého čreva sa sacharidy typu FODMAP postupne presunú do hrubého čreva, v ktorom je počet prítomných mikróbov rádovo niekoľkokrát väčší ako v tenkom čreve – to má za následok masívnu tvorbu črevných plynov, ktoré vyvolávajú nadmerné roztahnutie hrubého čreva. Enterický nervový systém a svalové vlákna v črevnej stene následne reagujú na takéto roztiahnutie silnou kontrakciou a nastávajú ešt viace bolestivé kŕče v hrubom čreve.

Tráviaci systém človeka má svoju vlastnú nervovú nervovú sieť (enterický nervový systém) a navyše je priamo prepojený aj s centrálnym nervovým systémom. Vplyvom roztiahnutia a následných kontrakcií čreva sa dráždia nervové zakončenia – mozog celú situáciu interpretuje ako tlak, diskomfort, bolesť a kŕče (= viscerálna hypersenzitivita). Intenzita diskomfortu a kŕčov je u každého človeka individuálna: ľudia trpiaci na SyDraČ prežívajú tieto pocity oveľa častejšie a silnejšie. Navyše, vplyvom viscerálnej hypersenzitivity dochádza k vytvoreniu bludného kruhu obáv a tráviacich ťažkostí – výsledkom je stav „Bojím sa už zjesť takmer čokoľvek!“ alebo „Jedávam už iba 8 potravín!“ (Doslovné citáty našich klientov v AKV.)
Hromadenie vody a plynu v črevách môže teda narušiť prirodzenú peristaltiku a vyvolať buď zápchu alebo hnačku (nečudujte sa, ak sa vám tieto stavy striedajú). Celá táto situácia je vlastne spúšťačom syndrómu dráždivého čreva.

Nesprávne riešený psychický stres • narušená črevná mikroflóra • náchylnosť k emočnej nestabilite • a časté jedenie sú ďalšie rizikové faktory súvisiace s rozvojom SyDraČ.
Dôležitá poznámka: málokedy ide o stav tzv. bakteriálneho prerastenie v čreve (v angl. skrtka SIBO) a preto nasadenie antibiotík situáciu zlepší iba prechodne. Naši klienti, ktorí boli v minulosti liečení na SIBO antiiotikami to popisovali takto: 2 týždne po liečbe bol stav lepší, a potom sa problémy vrátili späť...

Čo je to diéta s nízkym obsahom FODMAP?

Diéta s nízkym obsahom sacharidov typu FODMAP je v prvej fáze eliminačná 2 – 6 týždňová diéta, pri ktorej sa vylúčia zo stravy potraviny s veľkým obsahom sacharidov typu FODMAP.
V druhej, reintrodukčnej fáze diéty, ktorá začína po zlepšení stavu, sa testujú jednotlivé skupiny sacharidov typu FODMAP – cieľom je zistiť, ktoré konkrétne sacharidy a v akom množstve sú spúšťačom tráviacich ťažkostí a syndrómu dráždivého čreva.

Cieľom našej FODMAP diéty nie je doživotne zakázať konzumáciu určitých potravín, ale
1.    identifikovať konkrétne problémové sacharidy
2.    identifikovať konkrétne problémové potraviny a
3.    zistiť individuálne tolerované množstvo problémových potravín, ktoré po konzumácii človeku ešte nevyvolá tráviace problémy.

Prečo však niektorým ľuďom pomôže pri tráviacich ťažkostiach vylúčenie pšenice? Naozaj vo všetkých prípadoch hrá úlohu glutén?

Nie. Niektorí ľudia môžu pozorovať po vylúčení pšenice zo svojho stravovania citeľný ústup tráviacich ťažkostí a môžu sa teda mylne domnievať, že ich tráviace problémy boli spôsobené gluténom (= pšeničná bielkovina). Obviňovať zo všetkých problémov glutén je ale nezmyselné a klamlivé – nakoniec to vedie k nesprávnym záverom a tráviace problémy sa nakoniec vrátia alebo zhoršia.

Dr. Peter Gibson z Monash University v Austrálií ako prvý zistil a dokázal, že ak sa nejedná o skutočnú celiakiu, tak za tieto tráviace problémy u človeka nie je zodpovedný glutén, ale fruktány – to je skupina sacharidov, ktoré patria k sacharidom typu FODMAP. Nositeľom fruktánov je škrob a preto je biela múka zdrojom veľkého množstva fruktánov.

Navyše, príčinou, prečo u ľudí môže dochádzať po konzumácií pšenice k tráviacim ťažkostiam typu SyDraČ je aj fakt, že bielu múku konzumuje väčšina ľudí denne a vo veľkom množstve – tým sa účinok sacharidov typu FODMAP zosilňuje.

Najlepším dôkazom, že na vine nie je lepok, ale FODMAP sacharidy, sú naše opakované skúsenosti s klientami, ktorým tráviace problémy po vylúčení pšenice ustúpia, pričom však títo ľudia konzumujú špaldu! Špalda predsa obsahuje lepok ako je teda možné, že ich „tráviaci cirkus“ prestane?

Vysvetlenie je jednoduché: špalda síce obsahuje lepok, ale obsahuje výrazne menej fruktánov ako klasická pšenica. Voilá! Lepok je v tomto prípade zbavený všetkých obvivení a môže opustiť lavicu obžalovaných Cool

Ako postupovať pri FODMAP diéte?

Vzhľadom na komplexnosť a špecifickosť situácie každého človeka sme presvedčení, že aplikácia FODMAP diéty prináša oveľa lepší efekt, ak sa realizuje pod odborným dohľadom a preto okrem našich osobných konzultácií poskytujeme aj veľmi výhodnú formu semináru. Seminár „FODMAP diéta“ má tri časti rozdelené do obdobia dlhého 3 až 4 mesiace. Najbližší seminár sa bude konať v septembri 2016. informácie nájdete na našej web aj FCB stránke.

Dôležitá poznámka: Súčasťou nášho protokolu „FODMAP diéty“ je aj liečenie čreva a hojenie sliznice. Využívame k tomu nami odskúšané probiotické a iné výživové doplnky.

 

Spracovali:
Ivana Mesárošová, MSc.
MUDr. Igor Bukovský, PhD.
Mgr. Petra Gálisová

Uverejnené: 29. jún 2016

 
E-LINE space