Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Alergie: Čo len budem jesť?
Alergie: Čo len budem jesť? Tlačiť E-mail

 

V zozname potravín vyvolávajúcich alergické príznaky napr. zo strany dýchacieho systému nachádzame najvyššie mlieko, mliečne výrobky, vaječný bielok, ryby, údeniny, bravčové mäso, pšeničnú múku, lieskové orechy. Okrem nich k alergizujúcim potravinám patria aj citrusy, kiwi, jahody, maliny, cibuľa, arašidy, kukurica... (Sója sa často udáva ako silný alergén, ale pozorne som si vypočul prednášku Dr. C. Bindslev-Jensen z Alergologického laboratória Univerzitnej nemocnice v dánskom Odense na 17. svetovom kongrese o výžive vo Viedni v auguste 2001. Tento popredný európsky odborník na potravinové alergie vyhlásil, že “v Európe neexistuje žiadny zdokumentovaný prípad priamej alergie na sóju.")


Keď si taký zoznam človek prečíta, napadne mu, že už nebude asi nič jesť. Nie je to tak. Ak máte alergiu, treba zistiť na čo – ktorá konkrétna potravina je príčinou problémov - a potom sa zmieriť s tým, že minimálne na niekoľko mesiacov (možno aj natrvalo) pre vás bude taká potravina nepriateľom. Všetky ostatné vám ostanú.

Pri zisťovaní potravinovej alergie najjednoduchšie postupujeme tak, že vynecháme na niekoľko týždňov jednu podozrivú a rizikovú potravinu (napr. kravské mlieko). Ak sa problémy po vynechaní mlieka nezačnú upravovať, treba vyskúšať ďalšie možnosti a podobne ako s mliekom, zaobchodiť aj s vaječným bielkom, bravčovým mäsom, rybami, údeninami, jahodami, kiwi, lieskovými orieškami. Samozrejme, toto sú len tie potraviny, o ktorých sme zistili, že patria k najčastejším alergénom. Precitlivelosť môže byť spôsobená aj inými potravinami, alebo...


...človek precitlivelý na potravinový alergén môže reagovať aj na vdýchnutie alergénu (alergia na mlieko a mliečne výrobky môže byť spojená s precitlivelosťou na peľ niektorých tráv, alergik na pšenicu nemôže byť pekár prichádzajpci do styku s prachom pšeničnej múky a pod.) a naopak - človek alergický na vdušné alergény, môže reagovať na použité alergény v potravinách. Preto nám neostáva nič iné, len trpezlivo hľadať príčinu a potom ju veľmi dôsledne odstrániť.


Ambulancia klinickej výživy Vám rada poskytne pomoc pri riešení problémov spojených s potravinovými alergiami alebo intoleranciou potravín.

 
E-LINE space