Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Vďačnosť je dobrá pre srdce i dušu
Vďačnosť je dobrá pre srdce i dušu Tlačiť E-mail

gratitude-quotes.jpgNajnovší výskum potvrdzuje starú skúsenosť: čím sme šťastnejší, tým máme menšie riziko infarktu srdca. Existuje nejaký recept na vďačnosť? Prečítajte si, čo vďační ľudia robia inak ako ostatní.

Je už dobre známe, že mentálne a fyzické zdravie sú úzko prepojené. Dr. Paul Mills z Kalifornskej univerzity už roky skúma prepojenie mentálneho zdravia so zdravím srdca. Pozitívny prístup sa spája s nižším rizikom ochorení srdca, pretože redukuje stres, úzkosť a depresiu, ktoré inak prispievajú k vzniku kardiovaskulárnych chorôb.

Ale čo vďačnosť a srdce? Ukázalo sa, že čím sú ľudia vďačnejší, tým sú zdravší. Dr. Mills meral osobám vo svojej výskumnej vzorke úroveň chronického nízkostupňového zápalu (chronický zápal je silný rizikový faktor vzniku aterosklerotických zmien v cievach).

Výsledok: najviac vďační ľudia mali najnižšie hodnoty krvných ukazovateľov nízkostupňového chronického zápalu.

V roku 2012 vedci na základe výsledkov 200 štúdií z Harvardovej univerzity usúdili, že optimizmus a šťastie naozaj znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Vďačnoť nám ponúka benefity pre myseľ i telo.

Jednotlivci, ktorí praktizovali uvedomelú vďačnosť, mali už po ôsmich týždňoch posilnenú aktivitu mozgových štruktúr zodpovedných za sociálne poznanie, empatiu a pocity uznania.

Podľa časopisu University of California v Berkeley „Greater Good“ môže byť „recept na šťastie“ zjednodušený na obyčajné odporúčanie: Povedz Ďakujem!

Výskum odhaľuje, že vďačnosť prináša početné množstvo benefitov, ako napríklad:

  zlepšenie osobných i pracovných vzťahov

  vyššie sebavedomie

  mentálna sila a odolnosť

  útlm stresu a úzkosti

  lepšie fyzické zdravie

  zvýšený pocit šťastia a optimizmu

  zníženú agresivitu

  empatiu, senzitivitu a prepojenosť s ostatnými ľuďmi

  zlepšenie starostlivosti o seba

  lepší spánok

  menšiu zameranosť na materiálne hodnoty.

Existuje recept na vďačné srdce?

Vďačnosť (a jej príbuzné prejavy ocenenia a uznania) je mentálny nástroj, ktorý používame, aby sme si pripomenuli dobré veci. Je to objektív, ktorý nám pomáha vidieť to, čo nemáme na zozname problémov, ktoré treba riešiť.

Jeremy Smith zostavil zoznam šiestich vlastností, ktorými sa „mimoriadne vďační ľudia“ líšia od ostatných:

1.    Raz za čas pomyslia na smrť a stratu: znamená to poznanie toho, čo máme, uvedomenie si a pripomenutie hodnoty, osoby alebo reality, ktorá s nami raz už nemusí byť.

2.    Nájdu si čas ovoňať ruže: vychutnanie si príjemného zážitku – uvedomovanie si okamihov. Všimli ste si, že prvý dúšok kávy chutí najlepšie? :) A potom? Máme tendenciu zvyknúť si na veci, ktoré nám prinášajú pôžitok a ten je potom menej intenzívny. Riešenie? Dočasne sa vzdajte pôžitku, ktorý pre vás stratil svoju hodnotu alebo príťažlivosť.

3.    Berú dobré veci ako dar, nie samozrejmosť navždy získanú pri narodení: Protikladom vďačnosti je „nárok“. Zaujatosť sebou samým veľmi rýchlo zastaví akékoľvek pocity vďačnosti.

4.    Sú vďační za ľudí, nielen za veci: vyjadrenie vďačnosti iným ľuďom posilňuje vzťahové puto a narastanie dôvery, súcitu a náklonnosti.

5.    Spomenuli palacinky :-) – vďační ľudia sú veľmi špecifickí a konkrétni vo svojich vyjadreniach vďačnosti: nepovedia iba „Ľúbim ťa, pretože si úžasný“, ale povedia napríklad „Ľúbim ťa preto, lebo mi spravíš palacinky v sobotu ráno, keďže vieš, že som mala ťažký týždeň!

6.    Ďakujú aj vtedy, keď to nie je bežné: nejde o odmietnutie negativity a „vynútený optimizmus“, ale skôr o prirodzený spôsob nazerania na svet a myslenia, ktoré mení prekážky na príležitosti.

Začať nacvičovať svoju vďačnosť môžeme tak, že spomalíme a pozrieme sa hlbšie do svojho života – pripomenieme si krásne chvíle, ktoré sme zažili v minulosti; uvedomíme si dary, ktoré máme v prítomnosti a vytvoríme si pozitívny výhľad do budúcnosti.

Tu je nie niekoľko tipov na vedomé rozvíjanie vďačnosti:

  Povedzte „Ďakujem“ kedykoľvek máte príležitosť – robte si tieto príležitosti často.

  Poďakujte niekomu aj „v duchu“ – nikdy nepodceňujte silu myšlienok.

  Píšte si denník vďačnosti – predtým ako idete do postele, venujte pár minút zapísaním si toho, za čo ste dnes vďační; alebo si povedzte aspoň tri z takých vecí pri umývaní zubov :-)

  Zriaďte si misku vďačnosti (a položte ju pred prasiatko na centy :-) ) – na kúsok papiera napíšte každý deň, za čo ste vďační a vhoďte ten papierik do misky; keď budete mať ťažký deň, vyberte si zopár a pripomeňte si svoje dary a všetko, za čo ste vďační.

  Vďačnost pri spoločnom jedle – zdieľajte vaše každodenné dary a požehnania s rodinou počas spoločnej večere; spoločné rozhovory o pozitívnych veciach a vďake za každý deň majú veľkú silu.

  Meditujte alebo sa modlite – je oveľa ťažšie pociťovať vďačnosť, ak ste sústavne niečím „prezamestnaní“ a vaša myseľ zaujatá; skúste si sadnúť na chvíľu do ticha len so svojím bytím: meditácia vás vyzbrojí pozitívnymi benefitmi, vrátane jasnejšieho myslenia a nových perspektív života a seba v ňom.

 

Podľa Valerie Burke (MSN, 24. január 2016) spracovala Mgr. Petra Gálisová

 
E-LINE space