Hurá, DPH na chlieb bude nižšia =
chlieb bude lacnejší! Ale iba taký “chljep”, pretože zníženie sadzby DPH nebolo zvolené na základe kvality, zloženia a zdravotných účinkov
chleba, ale na základe zložito
definovaných podmienok výroby a distribúcie, čo celkom očividne javí známky
sústavného vplyvu mlynárensko-pekárenskej lobby. (Poznám silu tej lobby z
vlastnej skúsenosti, keď sme sa v roku 2003 pod záštitou Ministra zdravotníctva
Zajaca neúspešne pokúšali presadiť pridávanie kyseliny listovej do bielej múky
na ochranu pred rizikom niektorých vrodených porúch novorodencov.)
Ak máte chuť, čas a nervy na krkolomné
eskapády úradníckeho slovníka, ktorý už pomaly reguluje každý detail nášho života,
prečítajte si "Usmernenie", ktoré vydalo
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pre pekárov, obchodníkov a –
dokonca aj nás, spotrebiteľov.
Ďakujeme! (Aspoň už vieme, že explicitne napríklad “Arabský chlieb” nebude
lacnejší – asi poľnohospodársky príspevok do boja za reformu islamu, voilá!)
Finančne bude teda uprednostnený
chlieb hlavne na základe toho, či je úradne “predpečený”, “dopečený” alebo
“upečený” a nie na základe toho, či podporuje zdravie.
Je to totiž takto: Ešte nikto nikdy
nedokázal, že by zo zdravotného
hľadiska bol lepší chlieb, ktorý je síce “upečený naraz” a “vystavený na predaj
do 24 hodín”, ale je vyrobený z bielej
múky, než chlieb, ktorý je síce “dopečený” z mrazeného polotovaru, ale je
vyrobený z celozrnnej múky.
Podľa môjho názoru teda nejde skutočne o zdravie, ale o ekonomické
zvýhodňovanie niektorých výrobcov a súčasne priehľadnú diskrimináciu kohosi
iného, napríklad obchodných reťazcov – to je tá “woo-doo” figúrka, do ktorej už
dlho pichá svoje špendlíky prvá figúrka slovenského “Ministerstva
pôdohospodárstva a tak ďalej”.
Zhrniem to: Ďalšia vláda, ktorá má
sústavne plné ústa (aj) podpory “zdravia obyvateľstva” nepodporí primárne také druhy chleba, ktoré sú zdravšie, ale zvýhodní
chlieb, ktorý je vyrábaný podľa (na
mieru ušitých?) úradníckych definícií o
“pečení, mrazení a vystavení na predaj”. Ak by totiž išlo vláde hlavne o zdravie, úradnícke formulácie
by sa týkali
1. kvality použitých surovín
2. zloženia chleb
3. a
podielu celozrnnej múky.
Celkom určite by sa však netýkali
1.
technológie pečenia
2.
hmotnosti
3.
a porcovania, či balenia.
Poučka na
záver: Keď
nabudúce slovenské “Ministerstvo pôdohospodárstva a tak ďalej” vylepí po
krajine svoje plagáty za vyššiu spotrebu mlieka, bude aspoň konečne každému
jasné, že zase je na prvom mieste marketing, nie zdravie.
A toto je názor AKV na súčasnú ponuku chlebov a pečiva:
http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=1079
Igor Bukovský
Ambulancia klinickej výživy
www.akv.sk
4. decembra 2015
|