Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Diskusia „Zlatoš, Piják, Bukovský“
Diskusia „Zlatoš, Piják, Bukovský“ Tlačiť E-mail

Pre tých z vás, ktorí boli včera (26. mája 2015) na našej diskusii v aule Ekonomickej univerzity v Bratislave a ostali z niečoho sklamaní, toto je dôležitý dovetok k celej akcii.

Najprv sa chcem verejne poďakovať mojej asistentke Mgr. Petre Gálisovej a odbornej posile AKV BSc. Ivane Mesárošovej za nenahraditeľnú podporu a pomoc pri príprave mojich prezentácií.

Chcem sa tiež ešte raz poďakovať organizátorom za pozvanie a hlavne vám, ktorí ste si kúpili lístky a prišli ste osobne, aj za vašu dôveru a prítomnosť. Mrzí ma, ak niektorí z vás ostali nespokojní, čo sa týka informácií o výžive, ale to o chvíľu vysvetlím (a čiastočne napravím) tiež.

Moja vďaka patrí aj moderátorovi PaedDr. Viktorovi Bielikovi, PhD. za jeho snahu a statočnosť v miestami trochu adrenalínovej situácii. Následné internetové obvinenia moderátora zo zaujatosti sú nezmyselné.

Na konci článku nájdete linky k videám zo všetkých 6 prezentovaných tém.

Ako to vzniklo

Pred pár mesiacmi ma oslovil organizátor (Občianske združenie Bel Calcio) s ponukou na diskusiu s pánom Zlatošom. Áno, pôvodne malo ísť o názorovú konfrontáciu len dvoch účastníkov: pán Zlatoš a ja. Pozvanie som prijal, veď svojich oponentov (a že ich už bolo!) dlhé roky k podobnej verejnej konfrontácií názorov vyzývam aj sám a nikto zatiaľ nemal na to niečo – napríklad čas? :) Navrhol som však, aby mala diskusia svoje vopred stanovené pravidlá, ktoré by zabránili tomu, že sa názorová výmena rozbije a zvrhne na nekontrolovaný tok slov bez akéhokoľvek efektu pre divákov.

Dohoda

Môj návrh na priebeh diskusie bol akceptovaný organizátorom aj pánom Zlatošom. Dohodli sme sa, že:

  •   predmetom diskusie bude 6 dohodnutých tém, na ktoré máme rozdielne názory – v tomto sa pôvodná dohoda naplnila
  •   každá strana dostane 5 minút na prezentáciu svojho stanoviska k téme (to by dalo spolu cca 70 minút)
  •   na záver akcie bude 30 – 40-minútová diskusia s obecenstvom
  •   o dohodnutých pravidlách podpíšeme spoločnú zmluvu, čo je bežná prax pri podobných diskusiách v civilizovanom zahraničí.

Neskôr

Neskôr ma organizátor telefonicky kontaktoval a požiadal o zváženie návrhu, aby sa mohol za každú stranu zúčastniť aj ďalší diskutér. Oznámil som, mu, že ak pán Zlatoš potrebuje pri sebe ako odborného konzultanta dr. Pijáka, nech si ho pokojne so sebou zoberie, že s tým nemám problém. Pán Zlatoš mi, nechápem z akého dôvodu, odporúčal pribrať na moju stranu dr. Maloviča. Pána dr. Maloviča si vážim, ale v témach, ktoré vyše 20 rokov komunikujem, si stačím sám. (Naučilo ma to závodné plávanie, kde je človek vždy sám za seba – len s vodou, bolesťou a časom; závodný plavec nepotrebuje tím, v ktorom sa „schová, keď treba“.)

A tak sa – na základe vlastného návrhu a výberu pána Zlatoša – stal súčasťou jeho „tímu“ dr. Piják. Nikto mu ho nepridelil, vybral si ho sám a sám ho podľa vlastného uváženia aj použil.

Prečo malo duo Zlatoš-Piják iba 5 minút?

Súhlasil som, aby sme zmenili dohodnuté pravidlá (zmluva podpísaná ešte nebola), ale zaiste pochopíte, že by bolo z mojej strany naivné súhlasiť aj s tým, aby v tejto novej zostave mala jedna strana výhodu dvojnásobku prezentačného času. Trval som teda na tom, že každá strana a to bez ohľadu na počet „hláv“, bude mať na prezentáciu svojho stanoviska len pôvodne dohodnutých 5 minút a ako si svoj čas rozdelí duo Zlatoš-Piják, je na ich uvážení. Tento návrh bol akceptovaný aj organizátorom a podľa mojich informácií od organizátora aj druhou stranou. So far, so good – zatiaľ to ide fajn, začínam sa na akciu tešiť a pripravovať! :)

Príprava

Témy boli dohodnuté, vyhradený čas tiež, tak som začal s prípravou svojej prezentácie. Vo svojej práci sa usilujem o maximálnu profesionalitu, tak som svojej príprave na túto diskusiu venoval dva týždne a okrem iného som preštudoval aj 3 nové knihy. Už roky zastávam názor, že príprava na verejnú prezentáciu a samotná prezentácia je prejavom úcty voči publiku. Z tohoto pohľadu to hodnotím tak, že dr. Piják nás všetkých do radu svojou antiprípravou urazil a ponížil. Jeho bedákanie, že má málo času a vyzývanie davu, aby súhlasilo s jeho prevolaniami a výzvami, boli iba smutnou karikatúrou vysokoškolského pedagóga – veď nakoniec z videa, ktoré si budete môcť pozrieť o pár dní, si urobíte vlastný názor sami.

Už po jeho prvom vstupe som sa cítil ako tenista, ktorému na druhej strane kurtu stojí súper s nohou v sádre, vyvrtnutým ramenom, silným zápalom spojiviek a akútnou hnačkou, namiesto tenisovej rakety má v ruke drevenú dosku na krájanie cibule a na sebe hrubý froté župan dlhý až po zem a staré vietnamky... Taký zápas by rozhodca nikdy nedovolil, alebo by nehrajúci kapitán (pán Zlatoš?) prevzal na seba zodpovednosť a nastúpil by na kurt radšej sám.

Za to, ako svoju prípravu hrubo podcenili moji oponenti, naozaj nemôžem. Lament pána Zlatoša, že „Naivne som dúfal že bude viac priestoru na diskusiu, aby som slajdy vysvetlil podrobne, inak myšlienkové mapy stratili úplne zmysel - nestalo sa.“, je možno prejavom kognitívnej disonancie, ktorou tak rád šibrinkuje vo svojich článkoch a každú chvíľu častuje svojich oponentov v diskusiách. Dobre vedel, aké sú témy, vedel koľko času má na prezentáciu svojho stanoviska a vedel, že pri takom rozsahu tém a trvaní celej akcie (2 hodiny) nemôže ísť o žiadnu hĺbkovú analýzy problému. Vedel alebo aspoň mal vedieť, že skutočne ide viac-menej iba o názorové stretnutie v ringu myšlienok, kde treba ukázať svoj postoj a zabojovať o dôveru publika, ktoré bolo na tejto akcii naozaj výnimočné z hľadiska odbornosti aj záujmu o tému.

Diskusia sa zvrhla?

Ak teda pán Zlatoš teraz vo svojom stanovisku (podľa mňa už iba takticky v súlade s verejne prejavenou nespokojnosťou časti návštevníkov) narieka, že „Dnešný pokus o to, ako kultúrnym spôsobom viesť spor ani z ďaleka nevyšiel, hoci som sa o to (nielen) v závere pokúšal...“, je to od neho absolútne pokrytecké, pretože len a len pán Zlatoš môže za to, že sa diskusie zúčastnil dr. Piják. Organizátor aj ja osobne sme len súhlasili s jeho vlastným návrhom. A len a len pán Zlatoš rozhodol o tom, aký priestor počas prezentácií dostal dr. Piják.

Nemôžem sa ubrániť dojmu, že pán Zlatoš obratne využil prítomnosť dr. Pijáka nielen na to, aby za neho „odpálil“ zdravotné témy (Kardiovaskulárne ochorenia a Rakovina), ale že ho teraz používa ako terč, do ktorého smeruje nespokojnosť z blogosféry a sociálnych sietí.

Alebo mám uveriť, že pán Zlatoš nepoznal názory, mentalitu a spôsoby dr. Pijáka? Veď už niekoľko rokov proti mne na sociálnych sieťach podnikajú „spoločné kroky“, dohadujú sa, ako mi dr. Piják má realizovať laboratórne testy a potom ma on – Vlado Zlatoš – podrobí akýmsi fyziologickým a metabolickým testom. Vlado Zlatoš si pozval svojho (militantného) partnera a teraz sa tvári, že mu je ľúto, ako sa diskusia zvrhla? Pán Zlatoš, ešte včera večer som bol náchylný uveriť, že dokážete byť čestný chlap.

Prečo som (konečne) reagoval na dr. Pijáka?

Dr. Piják už roky bez akýchkoľvek morálnych zábran využíva sociálne siete na veľmi agresívne, vulgárne a znevažujúce útoky voči mojej osobe a mojim názorom. Nereagoval som, pretože som dr. Pijáka nikdy predtým osobne nestretol a nechcel som sa riadiť iba svojimi emóciami. Keď som však súhlasil, aby sa stal účastníkom diskusie, bolo mi jasné, s čím musím počítať a tak som sa dôkladne pripravil aj na tú najhoršiu alternatívu, a veril som, že k nej nedôjde. Zvlášť potom, ako pri podpise našej zmluvy dr. Piják tvrdil organizátorovi, že k žiadnym osobným invektívam voči mne z jeho strany nedôjde. Keď sa však už vo svojom prvom vstupe (téma bola „Raňajky“) opäť prejavil voči mne svojím militantným a neúctivým spôsobom, rozhodol som sa prvýkrát a verejne tvárou v tvár dr. Pijákovi nastaviť svoju reakciu.

Chápem, že to mohlo prekvapiť či pohoršiť ľudí, ktorí o jeho roky trvajúcich urážkach a osočovaní môjho mena nič netušili. Týmto ľuďom sa úprimne ospravedlňujem, že sa bez vlastného pričinenia (zrejme aj záujmu) ocitli uprostred paľby primitívnych útokov pána v rokoch s červenými vlasmi na hlave a mojimi replikami (hoci aj bez vlasov na hlave :)), ktoré považujem za úplne opodstatnenú (a stále ešte miernu) reakciu z mojej strany. Ostatní sa evidentne celkom dobre zabavili.

"Diskusia bola iba politickou debatou

Podľa mňa bolo úlohou organizátora, aby dostatočne zrozumiteľne komunikoval verejnosti, že beseda naozaj bude mať charakter skôr „politickej debaty“, ako to celkom trefne poznamenal vo svojom promptnom a duchaplnom blogu Michal Truban. (Jeho text je čiastočne poznačený pochopiteľnou neznalosťou detailov zo zákulisia príprav akcie, ktoré som v tomto blogu poskytol.)

Na našom fb poste AKV sme od začiatku informovali o tom, že ide o akciu, ktorej hlavným cieľom nie je poskytovať informácie a „dať bodku“ k jednotlivým témam a otázkam. Keďže mnohé z našich tém riešia vo svete kapacity oveľa väčšie ako my všetci dokopy, bolo by arogantné, aby sme sa tvárili, že ideme poskytnúť „definitívne riešenie“ napríklad k téme „Rakovina a výživa“ :) Už z toho, že diskusia obsahovala v sebe 6 tém, muselo byť každému súdnemu človeku jasné, že nejde o priestor k hĺbkovej odbornej analýze doteraz dostupných informácií s vyvodením príslušných konsenzuálnych záverov. To by musela byť akcia prinajmenšom na celý víkend!

"Nezazneli žiadne užitočné informácie k daným témam"

Niektorí diváci sa v reakciách sťažujú, že sa o prezentovaných témach dozvedeli málo, no dovolím si tvrdiť, že vo svojich príspevkoch som im dal (za seba) celkom konkrétne odpovede na nastolené otázky. Ak ich nezachytili, dávam im do pozornosti svoje knihy, články na stránke www.akv.sk a na záver tohoto blogu pripájam hlavné informačné slajdy z mojich prezentácií.

Či odpovede k daným témam boli aj na niektorom z 267(!) slajdov „prezentácie“ dr. Pijáka, alebo v pôsobivých mentálnych mapách pána Zlatoša, to si netrúfam ani odhadnúť. Nejako som sa v nich stratil – a evidentne som nebol sám :)

Mňa osobne prekvapil napríklad fakt, že ku svojej kráľovskej téme „Ketóza“ pán Zlatoš najprv vôbec pustil nekompetentného dr. Pijáka, čím sa pripravil o cenné dve a pol minúty a potom nakoniec sám nevyužil celé ani svoje vlastné dve a pol minúty určené na prezentáciu! Vyzeralo to takmer ako uterák do ringu.

"Bon voyage, zdravie!"

S Vladom Zlatošom v niektorých bodoch možno nájdeme spoločnú reč – už roky tvrdím, že neexistuje univerzálny jedálny lístok vhodný pre všetkých a preto ani žiadne jedálne lístky neposkytujem. Rozhodne však pochybujem o názore, že pán Zlatoš vedie akýsi pomyselný myšlienkový predvoj smerom k lepšiemu populačnému zdraviu. Nielen preto, že viem, koľko originálnych a užitočných tém som za 25 rokov pôsobenia priniesol ja osobne, ale hlavne preto, že budúcnosť skutočnej „personalizovanej“ medicíny (aká škoda, že dr. Piják už teraz sprofanoval toto slovné spojenie!) bude taká zložitá a komplexná, že nebude v silách jedného človeka naštudovať ju v celom rozsahu a naplno využívať jej potenciál a možnosti. Presviedča ma o tom odborná literatúra, ktorú už teraz sledujem a študujem.

Epilóg

Svoju snahu o zlepšenie zdravotného stavu všetkých ľudí (pomocou jednoduchých a praktických odporúčaní vo výžive) rozhodne nenechám spochybňovať žlčovitými rečami a krvavými očami dr. Pijáka. Tento pán si trúfa nazývať ma šarlatánom a volať po odobratí môjho diplomu. Naozaj zábavné! Diplom je doklad o právoplatnom ukončení štúdia, pán doktor, to mi chcete uprieť? Robí to však príznačne len v anonymnom prostredí internetu. Ak to myslí vážne, mal by podniknúť aj oficiálne kroky, ktorými by zabránil môjmu ďalšiemu pôsobeniu v oblasti výživy človeka. Inak je súdnym ľuďom len na smiech, podobne ako včera večer. Alebo riskuje, že tie oficiálne (a právne) kroky proti jeho osobe podniknem ja.

Už vyše dvadsaťpäť rokov bojujem za to, aby si ľudia v našej krajine uvedomili význam výživy pre svoje zdravie. Cítim sa veľmi vďačný a požehnaný, že sa mi to vďaka vytrvalosti a nasadeniu podarilo aspoň čiastočne dosiahnuť. Úspech – ako je dobre známe – sa však v dušiach niektorých ľudí neodpúšťa.

Tých, ktorí mi nadávajú, nepočujem a tým, ktorí ma slušne upozornia na chybu, hovorím „Ďakujem“ :)

Všetkým, ktorí ste sa dočítali až sem, ďakujem tiež a želám nám spoločne Výborné zdravie!

 

Igor Bukovský

27. mája 2015

 

Tu je prístup k videám všetkých prezentovaných tém počas diskusie

1) Raňajky – áno či nie?

2) Pšenica – áno či nie?

3) Kardiovaskulárne ochorenia a výživa

4) Onkologické ochorenia a výživa

5) Ketóza

6) Ideálna výživa?

 

 

Nasledujúce obrázky sú ukážkou konkrétnych informácií, odporúčaní a názorov, ktoré boli v mojich prezentáciách k jednotlivým témam poskytnuté. (AKV verzia videozáznamu diskusie prinesie originál všetkých mojich prezentácií v plnom rozsahu.)

 

K téme Raňajky

s1.png

s2.png

 s3.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K téme Pšenica

s4.pngs5.png


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K téme Kardiovaskulárne ochorenia a výživa

s6.pngs7.png


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K téme Onkologické ochorenia a výživa

s8.pngs9.png


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K téme Ketóza

s10.pngs11.pngs12.png



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K téme Ideálna strava

s13.pngs14.png

 
E-LINE space