Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Kalórie a vaše telo
Kalórie a vaše telo Tlačiť E-mail

Všetci poznáme staré známe „Rozhoduje príjemvýdaj!“ (Nielen na bankovom účte, aj pod opaskom.) Platí to ale naozaj? Nie je možné, že nám niečo uniká? Nie je možné, že naša predstava o rovnici „zje = musí spáliť“ nie je celkom presná?

A má zmysel počítať kalórie či kilá džaulov? Majú zmysel rôzne internetové kalkulátory kalórií, mobilné aplikácie počítajúce kalorický príjem, tabuľky, náramky, ktoré „merajú“ energetický výdaj?


Matematicky – čisto a presne

Rovnica „príjem kalórií – výdaj kalórií“ funguje čisto matematicky takto:

  • Príjem je rovnaký ako výdaj = hmotnosť sa nemení.
  • Príjem je väčší ako výdaj = priberáme.
  • Príjem je menší ako výdaj = chudneme.

Najčastejšie odporúčanie: Nastavte si jedálny lístok nižšie o 500 kalórií denne (zhruba 2 100 kJ) a za týždeň schudnete pol kila čistého tuku. Matematicky dosť presné, lenže...


Biologicky – hmla a dym

Rovnica „príjem kalórií – výdaj kalórií“ však v skutočnom živote takto nefunguje. Preto môže byť zradné spoliehať sa na (akékoľvek) známe tabuľky kalorickej hodnoty potravín a na tabuľky energetického výdaja energie pri rôznych činnostiach. Biológia a váš metabolizmus sú zložitejšie.

Príčiny:

  • Kalorická hodnota potraviny nie je stanovená na základe merania metabolizmu človeka, ale v laboratóriu: spálením potraviny (koľko tepla uvoľní počas horenia jeden gram slaniny či gram cibule?), alebo výpočtom na základe analýzy chemického zloženia (koľko kalórií má 100 g práškového pudingu, ak vieme, že obsahuje 40 g tuku, 45 g cukru a 5 g bielkovín?)
  • Skutočná kalorická hodnota potraviny, ktorú jete, sa môže líšiť od tabuľkových hodnôt: ste si istí, že klobása, ktorú máte práve v sendviči, nemá viac kalórií (= múky alebo tuku) ako „tabuľková klobása“?, máte istotu, že jablko, ktoré jete, nemá viac cukru ako to v tabuľke?
  • Skutočné využitie kalórií v tele ovplyvňuje nielen číslo z tabuliek kalorickej hodnoty potravín, ale aj: pomer základných živín bielkoviny-tuky-sacharidy (kalorickú hodnotu bielkovín v strave treba z väčšej časti odpočítať, pretože telo používa za normálnych okolností bielkoviny ako stavebnú hmotu, nie ako zdroj energie – toto sa javí zle informovaným ľuďom na prvý pohľad ako výhoda, preto si myslia, že čím viac bielkovín, tým lepšie), zloženie stravy, teda výber potravín: niektoré potraviny majú tzv. negatívny kalorický efekt = na ich metabolické spracovanie človek spotrebuje viac kalórií, ako mu tieto potraviny poskytnú, mikroflóra čreva: nové výskumy naznačujú, že niektoré druhy baktérií môžu v čreve zvyšovať kalorickú využiteľnosť potravín a tým podporovať priberanie.
  • Výdaj kalórií ovplyvňujú nielen (hrubo orientačné) čísla z tabuliek energetického výdaja pri rôznych činnostiach, ale aj: váš stres, kvalita a dĺžka vášho spánku, množstvo a aktivita vášho hnedého tuku, množstvo vašej svalovej hmoty, aktivita inzulínu, vaše (doterajšie) diétovanie, genetika.

 

Zhrnuté a spočítané

Ak pri stole sedia tri kolegyne a každá obeduje to isté jedlo a rovnakú porciu, pre každú z nich to má rozdielnu kalorickú hodnotu (každý organizmus vyťaží z rovnakého jedla rôzne množstvo energie) – navyše, každá z nich má iný metabolizmus = prijaté kalórie spotrebuje iným spôsobom a tempom.

Tak preto tvrdím, že akokoľvek presné tabuľkové počítanie kalórií „príjem-výdaj“ je len orientačné a často môže človeka zradiť.


Rozhovor v AKV

  •  „Chcete tým povedať, že to isté jedlo môže mať pre nás za rôznych okolností rôznu kalorickú hodnotu?“

Pochopili ste ma správne, presne to chcem povedať. Množstvo kalórií, ktoré dokážeme z jedla „vydolovať“, závisí od mnohých vecí – kalorická hodnota jedla (uvedená v tabuľkách alebo na obale) je len jedna z nich; je to číslo, ktoré treba brať viac-menej orientačne.

  •  „Znamená to, že si netreba sledovať množstvo prijatých kalórií? Nemám sa tým vôbec zaoberať?“

Tak presne toto som povedať nechcel. V súvislosti s kalóriami je podľa mňa potrebné a užitočné toto: ...

 

 

Ďalšie informácie o tom, ako je to s tými kalóriami naozaj všetko inak, než sme si doteraz mysleli, nájdete v knihe Dr. Bukovského „Plán B: 30-dňový manuál zdravého chudnutia“.

 
E-LINE space