Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Aká matka, taká Katka?
Aká matka, taká Katka? Tlačiť E-mail

matrioky.jpg

Aká matka, taká Katka?

(úryvok z knihy Dr. Bukovského Plán B: 30-dňový manuál zdravého chudnutia )

 

 Ak ste rodič a čítate túto knihu, mám pre vás dôležitý odkaz. Nepreberajte pred svojím dieťaťom svoje problémy s jedlom a hmotnosťou – všetky vety typu „Nebudem jesť ryžu, lebo som zase pribrala dve kilá!“, alebo „Tak som sa natrieskal! Kde mám tie tabletky na žalúdok?“ či „Dnes neraňajkujem, lebo sa večer musím zapnúť do svojich žltých šiat!“ si nechajte do dôchodku, keď budete sami. Deti majú plnú hlavu tzv. zrkadliacich neurónov = všetko sa učia napodobňovaním. Ešte ste si to nevšimli?

Platí to o deťoch akéhokoľvek veku, ale voči zlým modelom sú najcitlivejšie v období od 2. do 5. roka a potom v puberte. Rôzne formy neprirodzeného vzťahu k strave (a k sebe samej) sa najmä zo strany matky rýchlo a ľahko stávajú modelom pre správanie dieťaťa. Oveľa častejšie sú zasiahnuté dcéry než synovia, ale ani chalani nie sú voči diétovaniu mamy imúnni.

Toľko výskum. A realita? Čoraz častejšie stretávam tínedžerky, ba aj mladé ženy vo veku 25 až 30 rokov, ktoré majú voči zdravej strave buď averziu (vyvolanú nevhodným správaním svojej matky: nútenie, obmedzovanie, zakazovanie), alebo sú ňou často až neuroticky posadnuté – rovnako ako mama (spoločné diétovanie, spoločné váženie, spoločné neurózy, spoločné knihy o pečení?). Dcéry to zvyčajne dotiahnu ešte ďalej.

Prípad z AKV

Naproti mne sedí 16-ročná Monika, ktorá má 110 kíl. Mama práve drží Dukanovu diétu a otec má skoro 140 kíl, hoci ešte pred necelým rokom mal 90. Gény? Kdeže. „Odkedy sa ako dieťa pamätám, mama je na diétach a otec lieta v totálnych extrémoch. Keď som išla včera večerať, zúril na mňa, že by som mala radšej držať hladovku ako on.“ Nefunkčné vzťahy, problémová staršia sestra, otec despota a Monika tým všetkým ako najmladší člen rodiny trpí najviac. Strachom o všetkých a skrytým hnevom na seba. Po 3 rokoch spolupráce (s kolísavým výsledkom mínus 20 kíl) sa odhodlala na psychoterapiu a som presvedčený, že to je pre Moniku správna cesta. Často na ňu myslím. V takýchto prípadoch rozhodne platí: Najprv duša, potom kilá. „Zahojiť sa z rodičov“ stojí niekedy naozaj veľa námahy, ale je to rozhodne tá lepšia z dvoch alternatív.

P. S.: Výhodou môjho Plánu B oproti diétam a iným knihám o chudnutí je aj to, že ho môžete čítať a realizovať spoločne s deťmi – nespôsobí žiadnu traumu a naučí ich dobré veci Smile.

 
E-LINE space