Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Celozrnné potraviny predĺžujú ľudský život
Celozrnné potraviny predĺžujú ľudský život Tlačiť E-mail

ImagePodľa výsledkov štúdie z Harvardovej univerzity, ktorá bola zverejnená v januári 2015, pravidelné jedenie celozrnného chleba, ovsenej kaše, alebo iných celozrnných potravín môže predĺžiť náš život.

Časopis JAMA Internal Medicine píše, že obilniny sú v prirodzenej podobe natoľko zdravé, že riziko predčasného úmrtia klesá s každou porciou zaradenou do denného jedálneho lístka.

„Videli sme jasný dôkaz, že čím väčší je príjem celozrnných potravín, tým menšia je predčasná úmrtnosť“, hovorí Dr. Qi. Sun, docent výživy na Harvardovej fakulte. „Najväčší vplyv preukázali tieto potraviny na zníženie rizika predčasnej smrti spôsobenej kardiovaskulárnymi ochoreniami.“

Výskumníci odhadujú, že každá jedna denná porcia celozrnnej potraviny znižuje celkové riziko predčasného úmrtia o 5 percent, a riziko úmrtia spôsobené kardiovaskulárnymi ochoreniami o 9 percent. (Jedna porcia celozrnných potravín predstavuje asi 28 gramov.)

Štúdia síce nebola zameraná na zistenie priameho vzťahu medzi príčinou a následkom, no zdravotné benefity boli viditeľné dokonca i po zohľadnení všetkých známych rizikových faktorov ako vek, hmotnosť či fajčenie.

Výsledky štúdie pochádzajú z všetkých epidemiologických štúdií, ktoré na Harvardovej univerzite prebiehajú už od roku 1982 a ktoré zahŕňajú údaje od vyše 118 000 zdravotných sestier a iných zdravotných  pracovníkov.

Prečo by mali byť celozrnné potraviny tak zdravé? Sú bohaté na vlákninu, ktorá spomaľuje vstrebávanie cukru a tým stabilizuje hladinu cukru v krvi. Navyše, otruby aj klíčky obilnín obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamín E, horčík, selén, zinok, vitamíny B a rôzne fytochemikálie s antioxidačným a protizápalovým účinkom (napr. fenolové kyseliny, lektíny, lignany a pod.). Rafináciou zrna pri výrobe bielej múky sa tieto dôležité zložky obilia odstraňujú – čím zostávajú takmer čisté kalórie v podobe škrobu, ktorý sa v organizme správa ako čistý cukor. Naopak, celozrnné potraviny ako ovsená kaša, naturálna ryža, celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny či cereálie obsahujú všetky tri časti zrna.

Výskum taktiež ukazuje, že celozrnné produkty vyvolávajú silnejší a dlhšie trvajúci pocit sýtosti ako potraviny z bielej múky. To je presne to, čo nám pri kontrole hmotnosti vyhovuje, však? Celozrnné potraviny a obilniny v prirodzenej podobe poskytujú ľudskému organizmu celý rad užitočných látok, ktoré pôsobia na naše zdravie pozitívne a synergicky.



Zdroj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25559238

 

 

 

 

AKV zverejnila 13.1.2015
 

 
E-LINE space