Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Nepriateľ vystupuje z dymu!
Nepriateľ vystupuje z dymu! Tlačiť E-mail

 

Už dotlelo. Všade cítiť dym. Nepriatelia prenikli do najhlbších zákutí. Nič netušiaci spojenci sú napádaní ničivými zbraňami a musia odolávať stálemu prílivu nepriateľov.

To ne je vojenské spravodajstvo. To je moje krátke varovanie pred údeninami. Končí sa pôst, začína Veľká noc. Na stôl prichádza hojnosť jedla. Medzi všetkými majonézovými šalátmi, krémešmi, pečenou jahňacinou, nugátovými rezmi, slivovicou a grilovanými kurencami tróni šunka. Spolu s klobásou a slaninou patrí k najznámejším údeninám. Údeniny patria k najsilnejším rakovinotvorným potravinám. Rakovina patrí k najhorším chorobám. Tak si dobre rozmyslite, KEDY, KOĽKO a ČI VôBEC sa nejaké údeniny jesť oplatí. Ja viem, teraz deväť z desiatich mužov prestali čítať, pretože majú pocit, že im nejaký doktor chce od úst odtrhnúť čosi, na čo sa už týždne tešia. Milí páni, len si dajte svoju šunku a klobásy, ale vedzte, že každé sústo týchto „otravín“ zabíja napríklad tisíce vašich spermii, na dôležitom mieste má opačný účinok ako viagra a v kombinácii s cholesterolom (vajíčka, majonéza, stužený tuk v dezertoch) a alkoholom poškodzuje cievy všetkých dôležitých orgánov, čo mnohých posunie o poriadny krok bližšie k infarktu či mozgovej porážke, prípadne tej trápnej situácii s poruchou erekcie.

Údeniny sú plné chemických látok, ktorých názvy sú zložité a účinky toxické. Najznámejší je azda 3,4-benzo(a)pyrén: je to jeden z najsilnejších kancerogénov. 100 gramov dobre vyúdenej klobásy ho obsahuje toľko, koľko by ste prijali vyfajčením 30-60 cigariet! Že nefajčíte? Však vám hovorím, že jesť údeniny v tradičnom veľkonočnom množstve je takmer tak isto škodlivé. Pri údení sa dymom dostávajú do svalov a tuku mäsa molekuly týchto toxických látok a tam striehnu na otrokov jazyka. Nestačí umyť okná a vytepovať koberce. Aj organizmus (oveľa zložitejší ako celý byt) vyžaduje svoje. Po dlhej zime, nedostatku slnečného svetla, vitamínov, tekutín a telesnej aktivity, potrebujeme očistu, ľahkosť, veľa vody a pohybu.

Prejedanie sa, kancerogény, veľa tuku, cukru a alkoholu – to naozaj pritlačí unavený imunitný systém k zemi. Objavia sa poruchy trávenia, bolesti hlavy a potichučky sa tam kdesi vnútri dobre darí cukrovke, ateroskleróze ba aj rakovine...

Milé dámy, ak chystáte veľkonočné hostiny, skúste niečo iné, ľahšie, zdravšie. Skúste menej tuku, menej soli, viac ovocia a zeleniny. ..a musia v tom byť údeniny? Ako som už napísal, budete mať z toho tiež úžitok Smile  A ak nedokážete prispôsobiť ponuku aktuálnym trendom, tak nás aspoň nenúťte vyjedať všetky tie mastné a údené jedlá. Pretože, ak už nič iné, tak to množstvo tuku v koláčoch, mäse a majonézach spolu s alkoholom, ktorý do nás tiež lejete bez zábran, môže pankreas nielen podráždiť, ale poriadne ho trafiť a budú to pokazené sviatky.

Údeniny obsahujú veľa dusičnanov a dusitanov, ktoré môžu spustiť migrénový záchvat. Máte rádi migrénu?

Je známe, že údeniny – okrem týchto rizík – zvyšujú aj riziko rakoviny pankreasu, žalúdka, hrubého čreva a konečníka. Každý deň máme šancu dostať rakovinu. Každý deň v našom tele vzniká niekoľko stoviek rakovinových buniek, ktoré musí imunitný systém objaviť a zlikvidovať. Akékoľvek prejedanie sa mastnými jedlami, alkohol a veľa sladkostí poškodzuje imunitný systém. Pretože neviem, či by som práve túto Veľkú noc neoslabil svoj imunitný systém natoľko, že sa mu prešmykne nejaká tá rakovinová bunka spod kontroly, nebudem jesť údeniny, nebudem sa prejedať sladkosťami, nebudem piť alkohol, odmietnem mastné a vyprážané jedlá a pôjdem sa prejsť do lesa. Možno sa tam stretneme Smile

 
E-LINE space