Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Čo treba vedieť o Ebole?
Čo treba vedieť o Ebole? Tlačiť E-mail

Čo to je?

Ebola je vírusové (EVD), závažné, častokrát až smrteľné hemoragické ochorenie, ktoré vypuklo v roku 1976 súčasne na dvoch miestach. Prvé z nich bol Sudán a druhou bola Demokratická republika Konga, v osade neďaleko rieky Ebola – podľa ktorej bola táto choroba nazvaná. Pandémia Eboly na západe Afriky sa začala šíriť z malej guinejskej dediny v marci 2014 a je to najväčšie a najzložitejšie šírenie choroby od doby, kedy bola objavená.

Podľa Svetovej Zdravotníckej Organizácie (WHO) bola doteraz úmrtnosť na infekciu Ebola vírusom zhruba 50 percent, ale po vypuknutí poslednej epidémie na jar 2014 dosahuje úmrtnosť až 90 %.

Ako sa šíri?

Ľudia nie sú prirodzeným hostiteľom vírusu Eboly a podľa Centra pre kontrolu ochorení a prevenciu (CDC), bola táto choroba uvedená do ľudskej populácie prostredníctvom blízkeho kontaktu s krvou, orgánmi, alebo telesnými tekutinami infikovaných zvierat ako sú šimpanzy, gorily, kalony, opice, lesné antilopy a dikobrazy. Choroba sa prenáša z človeka na človeka priamym kontaktom a to krvou, slinami, alebo inými telesnými tekutinami infikovaného človeka – alebo kontaktom s infikovanými povrchmi/plochami, predmetmi a materiálmi. V krajinách, kde došlo k masívnemu prepuknutiu infekcie Ebola vírusmi, sú zdravotnícki pracovníci častokrát vystavení riziku nákazy a jej šíreniu, pretože zdravotná infraštruktúra neposkytuje dostatočné možnosti ochrany a prevencie. Podľa WHO sú aj pohrebné rituály v týchto krajinách ďalším zo spôsobov, akým sa vírus šíri – rodina a blízki prídu do priameho kontaktu s obeťami Eboly.

Aké sú príznaky?

Príznaky Eboly sa môžu prejaviť kedykoľvek medzi 2. a 21. dňom od nákazy a najčastejšie majú charakter náhlej horúčky, únavy, bolesti svalstva, bolesti hlavy a bolesti hrdla. Ľudia nie sú považovaní za nakazených, kým sa neprejavia príznaky. Ako choroba postupuje, postihnutí môžu trpieť zvracaním, hnačkami, kožnou vyrážkou, poškodením funkcie obličiek a pečene – a v niektorých prípadoch, ako uvádza CDC, dochádza k vnútornému aj vonkajšiemu krvácaniu.

Ako je diagnostikovaná?

Včasné zistenie nákazy u človeka, ktorý je nakazený iba niekoľko dní, môže byť problematické, pretože príznaky, ako sú horúčka, únava a bolesti svalstva, sú častými príznakmi aj iných pobdobných ochorení (napr. malária, týfusová horúčka, meningitída, chrípka a pod.). Avšak, ak sa u človeka objavia včasé príznaky ochorenia a existuje čo len podozrenie na jeho kontakt s pacientom chorým na Ebolu, kontaminovaným predmetom alebo zvieraťom, mal by byť takýto pacient okamžite izolovaný. Krvné testy môžu potvrdiť, alebo vyvrátiť podozrenie na toto ochorenie.

Ako sa lieči?

V súčasnosti neexistuje žiadny známy liek proti ebole. Skúša sa niekoľko experimentálnych terapií vrátane prípravkov vyrobených z krvného séra ľudí, ktorí ebolu prežili a súčasne sa vyvíjajú a vyhodnocujú rôzne iné spôsoby liečby. Pacientom je poskytovaná podporná liečba príznakov ochorenia a sú hydratovaní intravenózne podávanými tekutinami. Hoci zatiaľ nie sú schválené žiadne vakcíny proti Ebola vírusom, podľa CSC prechádzajú už klinickými testami dva rôzne lieky.

Ako sa možno chrániť
?

Prevencia infekcie Ebola vírusmi je primárne zameraná na vyhýbanie sa akémukoľvek priamemu kontaktu s ochorením (miesta nákazy, infikovaní ľudia, infikované zvieratá a pod.), a dôslednému dodržiavaniu osobnej hygieny. Zdravotní pracovníci sú povinní dodržiavať všetky opatrenia bezpečnosti pri práci, hygienu a pracovné postupy.

 

 

AKV zverejnila 2.10.2014
 

 

 
E-LINE space