Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Cukor, cukrovka a Alzheimerova choroba
Cukor, cukrovka a Alzheimerova choroba Tlačiť E-mail

Podľa nedávnej štúdie sa môže narušená kontrola cukru v krvi (= zvýšená hladina) podieľať na vzniku Alzheimerovej choroby. Už predchádzajúce výskumy naznačili, že diabetes môže byť rizikovým faktorom pre vznik tohoto degeneratívneho ochorenia mozgu. Výskum realizovaný na University of Arizona však testoval hypotézu, že opakovane sa vyskytujúca vysoká hladina cukru v krvi aj u ľudí bez cukrovky môže zvýšiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby (A).

Sledovaných bolo 124 ľudí vo veku 47 – 68 rokov, ktorí nemali diabetes ani ochorenie CNS, ale mali pozitívnu rodinnú anamnézu na Alzheimerovu chorobu. Účastníci absolvovali vyšetrenia, ktoré sledovali metabolickú aktivitu mozgu. Ľudia s Alzheimerovou chorobou majú totiž merateľne zníženú metabolickú aktivitu v určitých oblastiach mozgu. Podobnú situáciu (= znížený metabolizmus v rovnakých oblastiach mozgu) ako u pacientov s existujúcou diagnózou A bolo však v štúdii vidieť aj u zdravých ľudí, ktorí mali zvýšenú hladinu cukru v krvi.

Christine Burns, vedúca výskumu, dúfa, že výsledky štúdie môžu v budúcnosti pomôcť zachytiť včasné fázy vzniku Alzheimerovej choroby a prípadne realizovať vhodné preventívne opatrenia už v strednom veku.

AKV poznámka: Zvýšené hladiny cukru v krvi signalizujú u ľudí bez zatiaľ potvrdenej cukrovky stav označovaný ako inzulínová rezistencia. Je to „predizba“ k cukrovke a toto sú opatrenia, ktoré môžete realizovať na svoju ochranu:

(z knihy Igora Bukovského: Návod na prežitie pre muža)


Čo robiť, ak cukrovku nechcete dostať

  • Dosiahnite a udržiavajte si optimálnu hmotnosť.
  • Buďte fyzicky aktívny: každý deň by ste sa mali spotiť nielen zo stresu a zhonu, ale aj z aeróbnych (vytrvalostných) a anaeróbnych (silových) cvičení – stačí 30 – 45 minút denne (o účinku fyzickej aktivity na inzulín nájdete informácie v tejto kapitole a ostatné v kapitole „Fyzická aktivita“).
  • Prestaňte konzumovať alebo vo svojom jedálnom lístku výrazne obmedzte:
    - bielu ryžu
    - cestoviny z bielej múky (aj bezvaječné cestoviny z tvrdej pšenice sú z bielej múky)
    - pečivo a chlieb z bielej múky (nejedzte však „hnedý“ chlieb – kapitola „Raňajky“)
    - keksy, dobošky, dezerty, piškóty, koláče a ostatné cukrárenské výrobky z bielej múky
    - zemiaky a zemiakové výrobky
     
  • Pri každej príležitosti uprednostnite potraviny s nízkym glykemickým indexom (vysvetlenie nájdete v tejto kapitole).
  • Obmedzte príjem živočíšnych potravín a tukov.
  • Obmedzte príjem kávy, ale pite zelený čaj: 1 – 3 šálky kvalitného neriedeného (iba mierne sladeného) zeleného čaju počas dňa zvýšia účinnosť inzulínu o 20 – 50 % (po každej šálke) na niekoľko hodín.

 

 

AKV zverejnila 23.7.2014
 

 

 

 
E-LINE space