Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Vodné fajky nie sú bezpečná alternatíva voči cigaretám
Vodné fajky nie sú bezpečná alternatíva voči cigaretám Tlačiť E-mail

Výskum naznačuje, že ľudia, ktorí fajčia vodné fajky, inhalujú významné množstvá nikotínu a zložiek, ktoré spôsobujú rakovinu, srdcové ťažkosti a iné zdravotné problémy.

“Fajčenie vodnej fajky je všeobecne vnímané ako bezpečná alternatíva k fajčeniu cigariet. Dokonca aj deti a mladí ľudia považujú vodnú fajku za neškodnú zábavu. Naša štúdia ukazuje, že dlhodobé používanie vodnej fajky nie je bez rizika.” povedal vedúci výskumu Gideon St. Helen z Kalifornskej Univerzity v San Francisco.

Štúdia zahŕňala 55 mužov a žien vo veku od 18 do 48 rokov, ktorí pravidelne fajčili vodnú fajku. Respondenti boli požiadaní, aby nefajčili po dobu jedného týždňa a poskytli vzorku moču na konci daného týždňa. Potom strávili večer fajčením vodnej fajky – v priemere 74 minút a vyfajčili v priemere 0,6 porcie tabaku do vodnej fajky. Po tomto večeri poskytli ďalšiu vzorku moču.

Analýza vzoriek moču ukázala nasledovné: v porovnaní s týždňom abstinencie moč po fajčení vodnej fajky obsahoval 73-krát viac nikotínu, 4-krát viac kotinínu a 2-krát viac NNAL (to je produkt odbúrania chemikálie NNK, ktorá sa nachádza v tabaku a môže spôsobiť rakovinu pľúc a pankreasu) a o 14 až 90 % viac prchavých organických látok ako benzén a akroleín, ktoré tiež patria k silným kancerogénom a spôsobujú ochoronia srdca a pľúc.

Vysoký nárast hladiny nikotínu ukazuje na riziko vzniku závislosti a možného poškodenia mozgu, ktorý je u detí a mladých ľudí stále vo vývoji a tým pádom nachýlnejší na toxické poškodenie.

“Fajčiť vodné fajky som videl celé rodiny, vrátane malých detí. Naša štúdia však poskytuje seriózny dôkaz, že fajčenie vodnej fajky vedie k významnému príjmu návykových a nebezpečných látok a preto nie je bez rizika. Hlavne pre deti a mladých ľudí.” povedal na záver St. Helen.

Zdroj: Cancer Epidedemiology, Biomarkers & Prevention, 16. máj 2014

 

AKV zverejnila 8.7.2014

 

 
E-LINE space