Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home
BIOBOX Tlačiť E-mail

Image

Pred pár týždňami som pri jednej akcií v Martine stretol ďalších predajcov lokálnych potravín...

V regióne Turiec sa v lete objavila nová možnosť, ako umiestniť domáce potraviny na lokálnom trhu. Systém lokálnej potravinovej siete regiónu Turiec nazvaný BIOBOX ponúka na svojich stránkach www.biobox.sk priestor pre čerstvé, lokálne produkované potraviny, vrátane domácej zeleniny a ovocia. Potraviny sú vďaka krátkej vzdialenosti od producenta k spotrebiteľovi rozvážané vždy čerstvé. Objednávky od záujemcov sú zoskupené a preposlané jednotlivým producentom potravín. V ďalší deň sú potraviny prevzaté a hneď v chladiacich nádobách privezené k zákazníkom. Prevádzku celého dejstva hradia konzumenti, nie hospodár.
Úlohou systému je ponúkať domácu produkciu, ale hlavne kreatívnym spôsobom propagovať regionálne potraviny a tak im nachádzať lokálnych konzumentov. Myšlienka priamej podpory oslovila v Turci viacerých umelcov a umeleckých zoskupení, ktorí ochotne prispievajú k jej šíreniu. Diela jednotlivých umelcov inšpirované lokálnou potravinou sú priebežne ručnou sieťotlačou nanášané na papierové tašky, v ktorých sa čerstvé potraviny dostávajú do rúk zákazníka. Tiež miestnym fotografom a foodblogerom bol ponúknutý priestor na realizáciu a rovnako sa rozhodli ho využiť, čo prinieslo stránke www.biobox.sk ešte vyššiu atraktivitu. Najnovšie vzniklo partnerstvo so Školou úžitkového výtvarníctva v Ružomberku, ktorej študenti dostali za úlohu vytvoriť vizuálne príťažlivú značku regionálnej potraviny pre región Turiec. Značku vo forme etikety budú využívať lokálni farmári a ostatní producenti potravín, ktorí svoje potraviny zatiaľ neponúkajú cez systém Biobox pod svojou značkou. Táto značka tak reprezentuje ich vlastnú produkciu a zákazníkovi dotvára obrázok pôvodu lokálnej potraviny.
Systém Biobox vytvorila turčianska spoločnosť TOTAL LOKAL s.r.o. založená v roku 2013 mladými rodákmi z Martina. Vznikla s cieľom podporovať miestnych spracovateľov potravín, gazdov, hospodárov a pestovateľov v súčinnosti a v zmysle trvalej udržateľnosti. "Ludia nám dôverujú a my si ich dôveru vážime, preto im ju poctivosťou oplácame." V roku 2012 spoluzaložili tradíciu gazdovských a remeselných slávností - Dožinky v Martine, kde sa tohto roku opäť osobne stretli miestny spotrebitelia s miestnymi výrobcami nie len potravín.

Viac informácií nájdete na www.biobox.sk

 
E-LINE space