Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow pre MÉDIÁ arrow Tlačové správy
Odporúčajme a jedzme potraviny, nie zredukované živiny! Tlačiť E-mail

Svetová Iniciatíva za skutočné zdravie (True Health Initiative) reaguje na polemiku spojenú so Správou o výžive (Nutrition Report)
thi_logo.png
Nedávna správa s názvom „Jedzte tuky, vylúčte sacharidy a vyhýbajte sa vyjedaniu, aby ste zvrátili obezitu a cukrovku typu 2“, ktorú vydalo Národné obezitologické fórum (National Obesity Forum) vo Veľkej Británii, vyvolala polemiku a opätovne aj zvýšenú pozornosť mienkotvorných médií na celom svete. Znovu sme sa stali svedkami horlivej diskusie, či nie je načase „vziať na milosť“ nasýtené tuky a odmietnuť tak všetky dôležité výskumy posledných 50 rokov. Na túto správu reaguje True Health Initiative, pričom opakuje a potvrdzuje potrebu zníženého príjmu nasýtených tukov, a zároveň zdôrazňuje potrebu sústrediť sa viac na potraviny než na jednotlivé živiny.

Tlačová správa

Derby, Connecticut, USA
Bratislava, Slovensko – 29. jún, 2016


Polemika spojená s nedávnou správou, ktorú vydalo National Obesity Forum vo Veľkej Británii, prinavrátila problematiku nasýtených tukov (maslo, masť, mäso, údeniny a pod.) do pozornosti mnohých dôležitých médií. Debata sa znovu sústredí na otázku, či nie je načase „ospravedlniť“ nasýtené tuky po tom, čo boli dlhé desaťročia neustále položkou oficiálnych zoznamov tých živín, ktorých príjem sa odporúča minimalizovať a obmedziť. Ak by tieto „nové názory a tvrdenia“ o neškodnosti a/alebo prospešnosti nasýtených tukov boli pravdivé, potom všetky odporúčania poskytované verejnosti za posledných 50 rokov, sú omyl a argumenty, že tuky, vrátane masla, syrov a mäsa pomáhajú ľuďom znižovať hmotnosť a bojovať proti cukrovke typu 2 by bolo potrebné prehodnotiť.

 

Keďže napriek mnohým pokusom uzavrieť túto tému na odbornej úrovni dochádza v ostatných rokoch k opakovanému medializovaniu pochybností o škodlivosti nasýtených tukov, tak True Health Initiative – skupina približne 300 popredných odborníkov na výživu a zdravie z 30 krajín sveta – považuje za potrebné zverejniť svoju reakciu.

Doterajšie názory na nasýtené tuky nepovažujeme za prekonané. Nie sme ani presvedčení, že nové výskumy a informácie vyvracujú pôvodné odporúčania a „ospravedlňujú“ nasýtené tuky.

Navyše, podľa nášho názoru, je základná premisa, na ktorej je postavená celá obhajoba nasýtených tukov, mylná. Omyl vyplýva z toho, že sa spájajú izolované živiny a ich zdroje – teda potraviny.

True Health Initiative zdôrazňuje význam potravín nad živinami, pričom určitým modelom stravovania prikladá ešte väčší význam než jednotlivým potravinám. Dôvodom je, že neexistuje jediná štúdia, ktorá by poskytla definitívnu odpoveď na zložitú otázku, ktorý model stravovania je najlepší (napr. stredomorský, vegetariánsky či paleo). „Vieme, že naše najspoľahlivejšie poznatky o potravinách a výžive získavame vtedy, ak sa výsledky mechanistických štúdií s bunkovými kultúrami a živočíšnymi modelmi kryjú so štúdiami biomarkerov u človeka, keď sa tieto následne kryjú s výsledkami meraní a intervenčných štúdií na ľuďoch, a napokon sa všetko vzájomne prekrýva a potvdrzuje s výsledkami observačných epidemiologických štúdií na veľkých skupinách rôznych populácii,“ hovorí MUDr. David Katz , MPH z Výskumného centra prevencie v Griffinovej nemocnici na Yale University.

Členovia True Health Initiative predstavujú skupinu ľudí, ktorá sa významným spôsobom podieľala na výskume nasýtených tukov a potravín, ktoré sú hlavným zdrojom týchto nasýtených tukov v súčasnej strave tzv. západného typu. Na základe uvedeného výskumu sme pripravili rozsiahly redakčný komentár a interpretáciu doterajšieho poznania. Nasýtené tuky sú také zložky v strave človeka, ktoré môžu byť pre ľudské zdravie škodlivé, ak sa prijímajú vo veľkých množstvách.

Úsilie efektívne komunikovať verejnosti zdravotné následky konzumácie jednotlivých živín (ako sú napríklad nasýtené tuky), vedie nevyhnutne k problematickým zjednodušeniam. Je pravda, že na svete žijú populácie, ktoré zdravotne prosperujú aj na takých modeloch stravovania, ktoré sú bohaté na príjem celkových tukov, pričom však väčšina týchto tukov je rastlinného pôvodu. Podobne existuje množstvo príkladov aj takých populácií, ktoré zdravotne prosperujú vďaka strave bohatej na celozrnné potraviny, strukoviny, ktoré majú nízky obsah tuku a vysoký podiel zdraviu prospešných sacharidov. Skutočne sa ukazuje, že keď je vysoko- či nízkotučná strava založená hlavne na konzumácií prirodzených potravín rastlinného pôvodu, populácia, ktorá ju konzumuje, sa teší dobrému zdraviu.

Nasýtené tuky sú skupina špecifických typov mastných kyselín, ktoré sa vyskytujú v rôznych potravinách. Tieto špecifické nasýtené mastné kyseliny zahŕňajú, okrem iných, napríklad kyselinu butyrovú, kaprovú, kaprylovú, kaprínovú, laurovú, myristovú, palmitovú, steárovú.

Christopher Gardnera, PhD, profesor medicíny a riaditeľ Výživových štúdií v Centre výskumu prevencie na Stanford University tvrdí: „Potraviny s obsahom tuku vždy obsahujú kombináciu rôznych nasýtených, mononenasýtených a polynenasýtených tukov a vždy obsahujú aj rôzne ďalšie látky a živiny. Preto rozhodnutie konzumovať alebo nekonzumovať určitú potravinu ovplyvňuje naše zdravie viac než len svojím obsahom nasýtených tukov. Nie všetky nasýtené tuky sú teda rovnocenné a nie všetky potraviny, ktoré obsahujú rôzne nasýtené tuky, sú rovnocenné.“

True Health Initiative odmieta ďalšiu polemiku o nasýtených tukoch. Naše stanovisko je založené na odmietnutí tvrdení, že sa objavili nové dôkazy, ktoré „ospravedlňujú“ nasýtené tuky a popierajú výskum posledných 50 rokov, na ktorom sa niektorí z nás osobne podieľali.

„Zásadne však odmietame najmä tvrdenie, že dvojité hamburgery so slaninou bez chleba predstavujú riešenie problému globálnej obezity a chronických ochorení, ako niektorí tvrdia,“ hovorí Dr. Simon Poole, MBBS DRCOG z Cambridge vo Veľkej Británii. A ešte dodáva: „Treba tiež poznamenať, že bez ohľadu na tvrdenia týkajúce sa živín, nie je správne podporovať zvýšenú spotrebu mäsa, keďže environmentálne dôsledky takýchto odporúčaní konania nie sú v súlade s udržateľnou a zdravou planétou.“

Rozhovor dr. Bukovského s dr. Davidom Katzom (slovenské titulky) nájdete tu: https://www.youtube.com/watch?v=-1Lvp1RGLt8

True Health Initiative


True Health Initiative (THI) je koalícia svetovo uznávaných odborníkov, ktorí majú záujem v čase súčasného mediálneho hluku zaujať verejné stanoviská a šíriť osvetu založenú na takých princípoch zdravého spôsobu života a preventívnej medicíny, ktoré vychádzajú výlučne z vedeckých dôkazov overených časom a skúsenosťou. Základným poslaním THI je prostredníctvom životného štýlu ako medicíny odstrániť 80 % všetkých chronických ochorení vyplývajúcich zo životného štýlu.

Tím pre mediálne reakcie THI (Media Response Team, MRT) je skupina vyše 30 národných a medzinárodných odborníkov, členov koalície, ktorá predstavuje informačný zdroj pre médiá a poskytuje aktuálne informácie o publikovanom výskume týkajúcom sa základných princípov zdravého života. Na stránke http://www.truehealthinitiative.org sa dozviete viac, ako sa k tomuto úsiliu môžu pridať jednotlivci a organizácie.
True Health Initiative vznikol združením s Americkou akadémiou medicíny životného štýlu (American College of Lifestyle Medicine) – profesným medicínskym združením lekárov, klinických a výkonných zdravotníckych pracovníkov venujúcich sa medicíne životného štýlu ako primárnemu prístupu k zdravotnej starostlivosti. Viac informácií na http://lifestylemedicine.org .

 

Uverejnené: 29. jún 2016

 
E-LINE space