Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Milan Markovič Tlačiť E-mail

Image







Milan Markovič
moderátor, herec, pedagóg

Anglické sucháriky


Suroviny

  • 5 ks bielky
  • 100 g trstinový cukor
  • 150 g špaldová múka hladká celozrnná
  • 60 g orechy vlašské

Postup
Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, vmiešame múku a postupne celé vylúpané orechy. Formu na srnčí chrbát vyložíme papierom alebo poriadne vymastíme a vysypeme múkou. Upečieme doružova a necháme do druhého dňa zabalené v alobale vychladnúť.
Na druhý deň nakrájame na asi 3 mm tenké plátky, poukladáme znova na plech a zase zapečieme pri nízkej teplote. Okraje musia trochu zružovieť.


Bryndzové kvapky

  • 25 Dg bryndze
  • 25 Dg hladkej múky špaldovej celozrnnej
  • 25 Dg masla

Postup
Vymiešať, vyváľať, formičkou vykrajovať kvapky (prípadne iné neveľké tvary), ozdobiť vloženou mandľou a potrieť vajcom rozšľahaným so solčankou s morskou soľou. Piecť pri teplote 180°C.
Poznámka: Starostlivo vybrať bryndzu. Každá bryndza, do ktorej je primiešané kravské mlieko v akomkoľvek pomere, nie je bryndza, ale podvod. Týka sa to rovnako oštiepka a parenice či korbáčikov. Bryndza totálne nutrične znehod-notená je bryndza termizovaná.


Dedovka
Odvážiť 4 celé vajcia, dostaneme hmotnosť potrebného trstinového cukru a rovnaké možstvo grahamovej múky.
Vyšľahať 5 vajec s cukrom, pridať múku a pol vrecka prášku  do pečiva (alebo na špičku noža sódu bikarbonu). Nakoniec vmiešať 5 polievkových lyžíc vody. Pečieme v bábovkovej forme. Keďže celý výsledok väčšinou zjem sám, moji vnuci to pomenovali DEDOVKA.


MMM – Moje maškrtnícke medovníčky

  • 350 g špaldovej hladkej múky celozrnnej
  • 150 g hladkej múky bielej
  • 150 g trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • 40 g masla
  • 100 g medu
  • 50 g pomletých orechov
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • 1 vajce na potretie
  •  zomleté korenia (škorica, klinčeky, citrónová kôra, aníz, badián).


Postup
Všetko spolu zmiesime a cesto necháme najmenej dve hodiny (najlepšie cez noc) stáť. Cesto potom rozváľame na hrúbku 1 cm a formičkami vykrajujeme rozličné tvary. Plech vystelieme papierom na pečenie. Medovníčky vkladáme do mierne vyhriatej rúry, ozdobíme polovičkou orecha, potrieme vajcom a pečieme asi 20 minút pri 180°C.
PS: Akékoľvek ďalšie zdobenie pastovými cukrovými prípravkami chuť medovníčkov zhoršuje. Naše štandardné množstvo je trojitá dávka. Bielu múku treba dodávať preto, aby cesto lepšie držalo pokope. Po vychladnutí treba medovníčky uskladniť buď v prikrytom hrnci na balkóne alebo v spodných priestoroch chladničky. Medovníčky tak nevysychajú a netvrdnú.

 

 

 

© Ambulancia klinickej výživy

www.akv.sk

02/212 999 27

 
E-LINE space