Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Stanoviská arrow Stanoviská AKV arrow Stanovisko AKV k produktom Chlorella pyrenoidosa a Mladý jačmeň
Stanovisko AKV k produktom Chlorella pyrenoidosa a Mladý jačmeň Tlačiť E-mail

Pošlite tento článok svojim známym, prosím.

 

V poslednej dobe dostáva Ambulancia klinickej výživy množstvo otázok v súvislosti s prípravkami „Chlorella pyrenoidosa“ a „Mladý jačmeň“ distribuovaných na Slovensku rôznymi firmami. Silná reklama rozbúrila zase slovenské vody starostlivosti o zdravie. AKV sa preto rozhodla poskytnúť širokej verejnosti oficiálne stanovisko k tvrdeniam a informáciam, ktoré uvádzajú distribútori v príbalových letákoch a na webových stránkach.

Vzhľadom na rozsiahlosť reklamných textov nebudem komentovať všetky vyjadrenia a tvrdenia, ale odporúčam vám prečítať si Ako rozpoznať falošné zázraky? a urobiť si vlastný názor na informácie poskytované distribútormi.

V tomto stanovisku sa zameriam iba na tie údaje, ktoré samotní distribútori prípravkov vyzdvihujú a považujú za najdôležitejšie. (Stanovisko AKV vychádza z textov uverejnených na stránkach http://www.ways.cz/, http://www.strava.sk/ a http://www.chlorella.sk/)

 

Mladý jačmeň

Má podľa tvrdení distribútorov „tri kľúčové vlastnosti“

1. „Obsahuje jedinečný antioxidant 2“-O-GIV (2“-O-glykozylizovitexín), ktorý disponuje silnejšou aktivitou ako alfa tokoferol (vitamín E)“

Komentár AKV: látok s antioxidačným účinkom silnejším ako vitamín E sa v prírode vyskytuje veľmi-veľmi veľa – gingeroly zo zázvoru, kurkumín z kurkumy, pineol z petržlenovej a kôprovej vňate, fenoly z koriandru, polyfenoly v čučoriedkach, černiciach, brusniciach, jahodách alebo čiernych ríbezliach sú v niektorých prípadoch až 200-násobne účinnejšie antioxidanty ako vitamín E, ale to neznamená, že ho dokážu nahradiť. (Podrobne sa témou antioxidanty zaobera aj kniha Návod na prežitie pre muža – nájdete v nej rozsiahlu tabuľku obsahu a účinku najvýznamnejších fytochemikálií.)

2. „Účinne tlmí zrážanie krvných doštičiek, čo je kľúčovým krokom k tvorbe trombov, aterosklerózy, srdcovocievnych ochorení a infarktu myokardu. Pri výťažku z mladého jačmeňa sú dokázané antitrombotické a protizrážanlivé účinky, ako aj účinky chrániace cievy.“

Komentár AKV: okrem nezmyselných formulácií typu „antitrombotický a protizrážanlivý účinok“ alebo „kľúčovým krokom k tvorbe trombov, aterosklerózy, srdcovocievnych ochorení a infarktu myokardu“, v ktorých sa opakujú a prelínajú synonymá, rovnocenné pojmy, prípadne rôzne úrovne logickej štruktúry použitých pojmov, je to tvrdenie, ktoré nie je založené na verejne dostupných a overiteľných informáciach! Vyhľadávacia služba Americkej lekárskej knižnice (www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?db=PubMed), ktorá poskytuje prístup k odborným publikáciam archivovaným od roku 1964, po zadaní kľúčových slov „barley“ (jačmeň) a „thrombosis“, resp. „antithrombotic“ nenájde ani jediný záznam. Odkiaľ teda pochádza informácia, že sušené jačmenné lístky majú antitrombotický (= protizrážanlivý) účinok?

O účinku esencie zo sušených jačmenných listov na kardiovaskulárny systém existuje v tejto najväčšej lekárskej knižnici sveta iba jediný záznam: nachádza sa v priemerne významnom japonskom časopise z roku 2002 a obsahuje informáciu, že esencia z jačmenných listov má antioxidačný účinok a znižuje hladinu tukov v krvi králikov. (citácia: Jpn J Pharmacol., jún 2002, ročník 89, zv. 2, str. 142 – 148.)

3. „Prítomnosť látok podporujúcich uvoľňovanie hormónu prolaktín (hrá dôležitú úlohu pri udržaní imunitného systému a rovnováhy v organizme)“

Komentár AKV: okrem ďalších nezmyselných formulácií typu „hrá dôležitú úlohu pri udržaní imunitného systému“ (čo to je „udržanie“ imunitného systému?) a „rovnováhy v organizme“ („rovnováhy“ čoho v organizme? Všetkého? To snáď nie!), je nezodpovedné odporúčať konzumáciu látok podporujúcich uvoľňovanie a zvyšovanie prolaktínu v krvi a to z týchto dôvodov:

  • Prolaktín je pohlavný hormón, ktorého produkcia podlieha v organizme zložitým kontrolným mechanizmom.
  • Jediný záznam o tomto „pozitívnom“ účinku jačmeňa (ale vo forme extraktu látok z jačmeňa, ktoré sa nachádzajú v pive!) na hladinu prolaktínu pochádza z výskumu na zvieratách z roku 1988 (citácia: Ann Biol Clin (Paris), 1988, ročník 46, zväzok 2, str. 129 – 134)
  • „Hyperprolaktinémia“ (zvýšená hladina prolaktínu nad hodnoty 1000 U/liter) – je stav, ktorý môže byť vážnou hormonálnou poruchou postihujúcou častejšie ženy ako mužov a prejavujúcou sa u žien – okrem iného – poruchou menštruačného cyklu, stratou libida, nečakanou tvorbou mlieka bez tehotenstva, bolestivým pohlavným stykom (sliznica vagíny netvorí dostatok hlienu, je suchá) a u mužov erektilnou dysfunkciou a neplodnosťou. Ak nepoznáte svoju hladinu prolaktínu, považujete za bezpečné užívať nejaký koncentrát, ktorý môže hladinu tohoto hormónu zvyšovať? Ak trpíte niektorým z uvedených príznakov, mali by ste absolvovať endokrinologické vyšetrenie a v prípade zistenej hyperprolaktinémie, riešiť túto situáciu s endokrinológom.
  • Prolaktín stimuluje imunitný systém (podobnosť s tvrdením v informáciach distribútorov dosť zahmlená), a zvýšená hladina prolaktínu môže byť preto príčinou vzniku autoimúnnych ochorení (citácia: Autoimmun Rev., sept 2007, ročník 6, zväzok 8, str. 537 – 542), ktorými častejšie trpia práve ženy vzhľadom na ich fyziologicky vyššiu hladinu prolaktínu. Podrobný zoznam týchto ochorení s ich popisom v anglickom jazyku nájdete na http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_autoimmune_diseases

 

Chlorella pyrenoidosis

Má podľa údajov z informačných materiálov výrobcov a distribútorov tieto účinky:

  • „Chlorofyl zlepšuje krvný obraz a... bla-bla-bla“

Aj keď prehliadneme skutočnosť, že autori textov firiem, ktore chcú ovplyvňovať naše zdravie a argumentujú dlhoročným výskumom, prežívajú evidentný kŕč v otázke správneho pravopisu slova chlorofyl Smile (v textoch o chlorelle nájdete v jednom riadku „chlorofyl“ aj „chlorofil“), neexistuje o tomto tvrdení jediný dôkaz, okrem romantického názoru dvoch nemeckých autorov ešte z roku 1965 (citácia: Dtsch Gesundheitsw., sept 1965, ročník 21, zväzok 37, str. 1762 – 1765).

  • „Chlorella obsahuje aminokyselinu tryptofan a... bla-bla-bla“

Aminokyselinu tryptofán obsahuje každá potravina, ktorá obsahuje bielkoviny (obilniny, strukoviny, orechy, olejnaté semená, zelenina, mlieko, mäso...) a najviac tryptofánu obsahujú ľanové, tekvicové, sezamové a slnečnicové semeno, arašidy, vlašské orechy, strukoviny a tofu.

  •  
    •  
      • Celodenná odporúčaná dávka chlorelly (3 g) v cene 17.- Sk obsahuje iba! 35 mg tryptofánu.
      • Rovnaké množstvo aminokyseliny tryptofán vám v cene iba 3,60 Sk a kvalite Bio (značka Alnatura obchodného reťazca dm – drogerie markt) poskytne napríklad 9 g (= 1 polievková lyžica) nepraženého tekvicového semena, na ktorom si ešte aj pochutíte, zbaví vás stresu, zabaví vás pri televízore a nebudete mať z neho pocit, že konzumujete stravu kozmonautov Smile
  • „Najsilnejšou zložkou chlorelly je rastový faktor CGF a... bla-bla-bla“

Z ďalšieho textu potom vyplýva, že CGF (údajne skratka z „chlorella growth factor“) podporuje rast baktérií v čreve. O pár riadkov ďalej však distribútor tvrdí, že CGF podporuje bunky (asi ľudské?) pri sebarekonštrukcii. Hmm. Lenže: „CGF“ ako „chlorella gowth factor“ v klasifikácií názvov MeSH archívu Americkej lekárskej knižnice nenájdete!

  • Navyše: na stránke http://www.chlorella.sk/ sa uvádza: „CGF je skratkou z anglického Chlorella Growth Factor, čo znamená Chlorella rastový faktor. Ide o najúčinnejšiu zložku riasy, získanú vodným výluhom. Tento výťažok obsahuje voľné aminokyseliny, vitamíny, minerálne a iné priaznivé látky, a z nich niektoré neboli stále vedcami identifikované. Zistené účinky CGF sú však pozoruhodné. Podporuje regeneráciu tkanív, predovšetkým delenie a rast buniek. V detstve dokonca zrýchľuje celkový rast a vývoj organizmu. Posilňuje schopnosť likvidovať cudzorodé baktérie a má pozitívny vplyv na celkovú obranyschopnosť ľudského tela. Celkovo môžeme povedať, že CGF má úžasnú schopnosť liečiť ľudské telo.“

Hormonálny rastový faktor, ktorý podporuje delenie a rast buniek, môže byť veľmi nebezpečnou látkou: podporuje totižto aj rast a delenie rakovinových buniek. Urýchlenie rastu v detstve má za následok rýchlejšie starnutie a vyššie riziko vzniku osteoporózy a rakoviny. Predajca vás na jednej strane ubezpečuje, že chlorella chráni pred rakovinou tým, že obsahuje málo aminokyseliny metionín, ktorá je údajne potrebná k rastu „niektorých druhov rakoviny“, ale na druhej strane strká "rastový faktor CGF", ktorý podporuje rast a delenie buniek, do svojho výkladu ako najsilnejšiu zložku prípravku, ktorý „má úžasnú schopnosť liečiť ľudský organizmus“. Záver: ak denná dávka chlorelly obsahuje skutočne účinné množstvo rastového faktora (čo však podľa mňa netuší ani sám výrobca), je chlorella nebezpečnou súčasťou potravy v prevencii, ale najmä v liečbe rakoviny. Z rovnakého dôvodu, ako kravské mlieko, ktoré obsahuje rastový faktor IGF-1.

  • „Chlorellová vláknina pôsobí vďaka sporopolleínu celkom výnimočne a... bla-bla-bla“

Okrem nesprávnych pojmov (napr. „bunečná stena“ v slovenčine neexistuje), text vykazuje – ako väčšina informačných materiálov podobného charakteru – zvyčajne vysokú dávku neprofesionality prekladateľa. Tvrdenie, že „bunečné steny na seba nevratne viažu toxické látky, ktoré potom... a bla-bla-bla“, môže ohúriť už len negramotného človeka. Ak je chlorella taká stráviteľná (podľa tvrdenia firmy o pár riadkov vyššie je to na viac ako 76% - sic!), tak bunkové steny riasy musia byť rozložené tráviacimi enzýmami na niečo, čo už treba pomenovať chemickým (napr. lignany, glukany a pod.) a nie biologickým pojmom. Z formulácie textu o chlorelle na stránke www.strava.sk nie je jasné, či prípravok po procese priemyselného spracovania obsahuje ešte aj nejaké intaktné – neporušené bunky rias, ale podľa môjho názoru by v takom prípade hrozilo, že riasy – ak prežijú aj veľmi kyslé prostredie žalúdka – v čreve „ožijú“ a čo by to pre ľudské črevo a zdravie znamenalo, ťažko domýšľať Smile Stránka www.chlorella.sk však našťastie uvádza, že prípravok neobsahuje intaktné riasy.

  • „V obsahu niektorých vitamínov chlorella absolútne vedie. Napríklad supermolekúl vitamínu B12 obsahuje viac ako hovädzia pečienka alebo pivovarské kvasnice. Obsahuje 17-krát viac vitamínu C ako pomaranč a 10-krát viac betakaroténu ako mrkva a... bla-bla-bla“

Dajme zase bokom fakt, že „hovädzia pečienka“ chcela byť asi „hovädzia pečeň“ a venujme sa tvrdeniam. Hoci, ak niekto takto nekompetentne preloží banalitu, ako môžete dôverovať jeho ostatným „odborným“ informáciam?

Už najmenej od r. 1993 je známe, že pivovarské kvasnice a riasy (včítane chlorelly) obsahujú najmä neaktívne izoformy vitamínu B12, ktoré sa pri bežných analýzach nedajú identifikovať a „tvária sa“ ako pravý vitamín, ale jeho účinky nemajú (dr.Victor Herbert – „pán B12“, Mt. Sinai Medical School, New York).

Ďalej: 100 gramov sušenej riasy možno obsahuje viac vitamínu C než pomaranč, ale ako môžete naraz zjesť 100 gramov chlorelly?! To isté platí pre betakarotén a mrkvu. Jedna denná dávka chlorelly (3 g) za 17.- Sk, ktorú niekto pestuje, vysuší, zabalí a cez niekoľko úrovní obchodného reťazca predá, obsahuje 2,5 mg betakaroténu = 44 g mrkvy, ktorá vás v októbri 2007 vyjde na 50 halierov (obchodná sieť TERNO), pekne chrumká a môžete si ju vypestovať aj sami Smile

Následná tabuľka zo stránky http://www.chlorella.sk/ je typickým príkladom komerčnej demagógie, pretože porovnáva obsah látok v potravinách na 100 gramov. Kým na jednej strane nemôžete zjesť naraz 100 g chlorelly a stojí vás zhruba 600.- Sk, na strane druhej 100 g špenátu, mrkvy, sóje, brokolice alebo vlašských orechov zjete naraz úplne v pohode a všetko dohromady to stojí iba zlomok sumy, ktorú zaplatíte za 100 g chlorelly.

„Príklad vysokého obsahu niektorých životne dôležitých zložiek ľudskej potravy
v Chlorella Tabs voči iným potravinám, známym tiež vysokým podielom týchto látok“

Graf Chlorella

 

 

Viac naozaj nestojí za námahu a čas, takže krátke zhrnutie:

  • Mladý jačmeň vám asi neublíži, pretože aj jeho potenciálne nebezpečný účinok na „uvoľňovanie prolaktínu“ je veľmi pochybný, ale považujem ho za zbytočne drahú sušenú zelenú vňať alebo zbytočne drahý zelený nápoj, ktoré môže mať opodstatnenie ako doplnok stravy v prípade ťažko chorého človeka neprijímajúceho bežnú stravu. Ak si však z petržlenovej vňate pripravíte pesto a kôprovú vňať posekáte do šalátu s paradajkami, získate oveľa viac čerstvých zdravých „vecí“ Smile
  • Chlorella je predovšetký šikovný trik tých, ktorí sa tak často vo svojich textoch oháňajú „prírodou“. Nevidím nič „prírodné“ na tom, že ak sa chcem starať o svoje zdravie, mal by som byť odkázaný na produkt, ktorý vyrastie a „stabletkavie“ na druhom konci sveta, aby nakoniec za príliš veľa peňazí odišiel aj zo mňa druhým koncom. Smile
  • Väčšina prác o chlorelle publikovaných v ostatných rokoch v časopisoch strednej a nižšej odbornej úrovne pochádza najmä z pracoviska Ocean Nutrition, s.r.o. v meste Dartmouth v Kanade, ktoré chlorellu vyrába a predáva.
  • Ak denná dávka chlorelly obsahuje skutočne účinné množstvo rastového faktora, chlorella je nebezpečnou súčasťou potravy v prevencii, ale najmä v liečbe rakoviny.
  • Tieto informácie sa, samozrejme, týkajú aj prípravkov z jačmenných listov a chlorelly od iných výrobcov. Prečítajte si Ako rozpoznať falošné zázraky?
  • Ak si na základe týchto informácií a zdravého rozumu nekúpite chlorellu ani mladý jačmeň, ušetril som vám zhruba 1500.- Sk mesačne. Tak si za túto sumu nakupujte viac čerstvej zeleniny a ovocia – určite urobíte lepšie! Nechajme zatiaľ éru kozmonautickej stravy ďalekej budúcnosti a doplnky výživy pre ťažko chorých tým ťažko chorým. Smile
  • Upozornenie pre všetkých distribútorov uvedených prípravkov: poslednýkrát upozorňujem predstaviteľov distribučných spoločností uvádzaných prípravkov ako aj ich obchodných zástupcov, aby prestali zneužívať meno „Igor Bukovský“ a moje osobné vyjadrenia na podporu predaja svojich výrobkov. Nikdy som neodporúčal užívanie týchto prípravkov a osobne som ich nikdy neužíval. Ak sa vyskytne táto situácia znova, podniknem právne kroky na ochranu svojho mena a obchodnej značky AKV.
  • Prosba k verejnosti: Prosím všetkých priaznivcov AKV a zdravého rozumu, aby v prípade, že sa stretnú pri ponuke alebo predaji uvedených produktov (alebo akýchkoľvek iných produktov) s používaním môjho mena a odvolávaním sa na moje odporúčanie (žiadne som v kategórií multilevel marketingu nikomu nedal!), aby ma o tom bezodkladne informovali na adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript. s uvedením kontaktu na seba. Vopred veľmi pekne ďakujem! Smile
  • Zoznam známych distribučných spoločností uvedených produktov na Slovensku:
    bioštýl. s.r.o.
    Energy. s.r.o.
    Finclub. s.r.o.
    Green Ways, s.r.o.
    Blue step spol. s.r.o.
    Advedia s.r.o
(pošlite nám, prosím, ďalšie, ktoré poznáte)

 

Pošlite tento článok svojim známym, prosím.

 

© Ambulancia klinickej výživy

www.akv.sk

02/212 999 27

 
E-LINE space