Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

celiakia Tlačiť E-mail

(tento článok je z  knihy I. Bukovského "Nová miniencyklopédia prírodnej liečby ", ktorá je na trhu dostupná od 16. novembra 2009)

 

Čo to je?
Najčastejšie geneticky podmienené, autoimúnne ochorenie v Európe. Postihuje v priemere jedného človeka zo 130 a jej výskyt sa zatiaľ z neznámych príčin zvyšuje. (Niektorí liečitelia a lekári tvrdia, že je za to zodpovedné používanie pšenice ako takej, ale tento názor nemožno považovať za podložený.) Podstatou ochorenia je neprimeraná reakcia organizmu na kontakt s gluténom (lepok) – bielkovinou niektorých obilnín. Reakcia je najsilnejšia v mieste kontaktu – v sliznici tenkého čreva. Vzniká chronický zápal, degenerácia sliznice a hlbších vrstiev črevnej steny, ktorá spôsobuje zhoršené vstrebávanie mnohých látok (napr. vitamíny, vápnik, železo)

Prečo vznikne?
Ide o typickú vrodenú poruchu, ktorá sa môže prejaviť v detstve alebo aj neskôr v dospelosti – veľmi často u žien vo veku 30 – 40 rokov. Výskyt v postihnutých rodinách je vyšší ako v celej populácii. Spúšťačom „potichu čakajúcej“ celiakie v dospelosti môže byť: nadmerný a dlhotrvajúci stres, úraz, operácia, vážnejšia viróza, tehotenstvo a časté užívanie antibiotík.

Ako sa prejaví?

  • kŕče a bolesť v oblasti brucha
  • pocit nafúknutia brucha, prelievanie obsahu čriev so zvukovými prejavmi
  • hnačka alebo zápcha
  • zmenená farba a zápach stolice
  • flatulencia (plynatosť)
  • chronická únava
  • strata svalstva a úbytok hmotnosti
  • prejavy mimo GIS: anémia, migrény, neplodnosť, bolesti kostí a zmena dentície (napr. zvýšená kazivosť až strata zubov), kožné ochorenia (napr. dermatitis herpetiformis), zmeny nálady a pod.

Pozn.: Takmer polovica ľudí postihnutých celiakou nemusí trpieť žiadnym z uvedených príznakov.

Úprava výživy pri celiakii

  • základné a jediné opatrenie je dôkladné vylúčenie gluténu (lepku) zo stravy
  • toto opatrenie je potrebné dodržiavať po celý život

Poznámka: Dôkladné vylúčenie gluténu zo stravy umožní hojenie sliznice, ktoré začína už na 3. – 6. deň. Úplné vyliečenie a zahojenie sliznice je možné! U detí môže trvať rok, u dospelých – podľa stavu sliznice a trvania neliečeného ochorenia – až 5 rokov. V ťažkých stavoch poškodenia sliznice nemusí dôjsť k jej úplnému zahojeniu a obnoveniu mikroskopickej štruktúry.

Nevhodné potraviny

  • obilniny obsahujúce glutén: pšenica, raž, jačmeň, tritikal, bulgur, kamut
  • výrobky: pšeničné klíčky, pšeničné alebo iné otruby, grahamová múka, seitan, rastlinné bielkovinové náhrady mäsa („robi mäso“ a pod.), sójová omáčka vyrábaná so pšenicou, niektoré šalátové dresingy, práškové omáčky, polievky a polotovary obsahujúce pšeničnú múku
  • nápoje: pivo, ležiak, limonády sladené sladom
  • okrem toho riziko kontaktu s gluténom nesie aj konzumácia týchto zložiek potravín podľa údajov o zložení výrobku na obale: hydrolyzované rastlinné bielkoviny, škrob, modifikovaný škrob, príchute, arómy, dextrín, slad, jačmenný alebo pšeničný sirup, molasa
  • glutén môžu obsahovať aj: lepidlo na obálkach a známkach (kupujte samolepiace druhy), rúž, niektoré lieky (skontrolujte si ich presné zloženie)

Bezpečné potraviny

  • obilniny: kukurica, pšeno, pohánka, ryža, amarantus, sorgum a múka  a výrobky z nich
  • ovos (musí byť deklarovaný ako výrobok bez prímesí a stôp pšenice a lepku) sa dnes u väčšiny celiatikov považuje v dávke do 20 gramov denne za bezpečnú obilninu
  • strukoviny: sója, šošovica, všetky druhy fazule, cícer, hrášok – múky a výrobky z nich
  • semená a orechy: olivy, ľanové, tekvicové, slnečnicové, všetky druhy orechov
  • ovocie a zelenina: všetky druhy a výrobky z nich (ak neobsahujú nevhodné zložky), zemiaky, zemiaková múka
  • mliečne výrobky: mlieko, smotana, jogurt (ak neobsahuje škrob), zmrzlina (ak neobsahuje škrob), syry, cottage cheese (ak neobsahuje škrob)
  • nápoje: minerálne vody, čaje (niektoré bylinkové čaje môžu obsahovať jačmeň), ovocné a zeleninové šťavy, káva, destiláty, víno
  • sladidlá: med, javorový sirup, trstinová melasa, trstinový hnedý cukor
  • čokoláda (ak neobsahuje škrob), kakao, kečup, horčica
  • všetky ostatné potraviny, ktoré nie sú uvedené v predchádzajúcom zozname nevhodných potravín alebo neobsahujú žiadnu jeho položku

Najčastejšie chyby v úprave stravy pri celiakii

  • predpoklad, že málo gluténu (lepku) nespôsobí žiadny problém
  • ignorácia celej bezlepkovej diéty
  • zanedbanie kompenzácie potravín obsahujúcich glutén vhodnými potravinami bez gluténu
  • nedostatok vlákniny v strave (obilniny nie sú dostatočne nahradené ovocím, zeleninou a strukovinami)
  • vylúčenie pšenice, ale konzumácia ostatných obilnín a výrobkov obsahujúch glutén (raž, jačmeň, špalda, bulgur, tritikal, semolina a pod.)

Dôsledky zanedbania diéty pri celiakii

  • rakovina tráviaceho systému (lymfóm, adenokarcinóm)
  • rozvoj laktózovej intolerancie a autoimúnnych ochorení
  • osteoporóza
  • neplodnosť a potraty
  • anémia
  • poruchy rastu u detí
  • epileptické záchvaty

Dobré vedieť
Glutén sa nachádza v mnohých výživových doplnkoch a liekoch – skontrolujte si presné zloženie všetkého, čo prehĺtate

Špeciálne doplnky výživy

  • probiotiká (bez obsahu rizikových zložiek): 4 – 10 miliárd baktérií v jednej dávke 3-krát denne (podrobnosti nájdete v kapitole Probiotiká)
  • za studena lisovaný ľanový olej: 1 – 2 čajové lyžičky denne (podrobnosti nájdete v kapitole Ľanové semeno)
  • mrkvová šťava: 1 – 2 dcl denne počas dňa
  • glutamín: 500 mg 2-krát denne (podrobnosti nájdete v kapitole Glutamín)
  • B-komplex s obsahom kyseliny listovej a B12 (napríklad Stressease od fy Jamieson v dávke ½ tabletky večer pred spaním)

Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?

  • celiakia sa veľmi často spája s laktózovou intoleranciou, takže ak sa vaše tráviace ťažkosti neupravia napriek dôkladnému dodržiavaniu bezlepkovej diéty, problém môže byť kravské mlieko a výrobky z neho – informácie nájdete v kapitole Laktózová intolerancia
  • v odbornej literatúre boli publikované predpoklady, že existuje vzájomné a obojsmerné spojenie celiakie s epilepsiou, z čoho vyplývajú dve veci
    • ak trpíte epilepsiou, môže byť pre vás veľmi užitočné, ak by ste aspoň na niekoľko mesiacov skúsili dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu a potom zhodnotili, či sa váš zdravotný stav zlepšil alebo nie
    • dôkladné dodržiavanie bezlepkovej diéty môže byť účinnou prevenciou ďalšej komplikácie celiakie – epilepsie

Zdroje dôveryhodných informácii o celiakii na internete

  • http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/celiacdisease.html
  • http://www.mayoclinic.com/invoke.cfm?id=DS00319
  • http://www.celiac.com/
  • http://familydoctor.org/236.xml
  • http://www.celiakia.sk (v slovenskom jazyku)

 

(tento článok je z  knihy I. Bukovského "Nová miniencyklopédia prírodnej liečby", ktorá je na trhu dostupná od 16. novembra 2009)

 

 

© Ambulancia klinickej výživy

www.akv.sk

02/212 999 27

 
E-LINE space