Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

žlčové kamene (cholelitiáza) Tlačiť E-mail

(tento článok je z knihy I. Bukovského "Nová miniencyklopédia prírodnej liečby")
 

Čo to je?
Prítomnosť kamienkov v žlčníku (cholecystolitiáza) alebo v žlčových cestách (choledocholitiáza). Veľmi časté ochorenie s výskytom asi u 10 – 20 % dospelej populácie, prevažne u žien. Asi 80 – 90 % prípadov predstavujú cholesterolové kamienky a 10 % kamene pigmentové (bilirubínové). Postihnutý človek nemusí mať žiadne príznaky, prípadne sú nešpecifické (nafukovanie, pocit ťažoby), alebo akútne v podobe žlčníkovej koliky. Kolika vzniká niekoľko hodín po zjedení rizikového jedla. Prudká bolesť v oblasti pravého podrebria, ktorá často vystreľuje pod pravú lopatku, sa najčastejšie objavuje v noci. Môže byť sprevádzaná zvracaním. Pri triaške a vysokej teplote treba myslieť aj na infekčnú komplikáciu. Liečba akútneho stavu (koliky) patrí do rúk lekára.

Prečo vzniknú?
Cholesterolové kamienky vznikajú sériou zmien, ktoré zahŕňajú

  • presýtenie žlče cholesterolom, resp. v žlči vznikne kritický pomer cholesterolu a žlčových kyselín
  • vznik drobných cholesterolových kryštálov v žlči
  • poruchu motility (pohyblivosti) žlčníka – nedostatočné vyprázdňovanie
  • prípadne aj infekciu a zápal sliznice žlčníka

Rizikové faktory pre vznik cholesterolových kamienkov sú

  • strava s vysokým obsahom cholesterolu a nasýtených mastných kyselín (najmä živočíšne tuky)
  • poruchy metabolizmu tukov
  • obezita a prudké zmeny hmotnosti
  • dlhodobé vynechávanie raňajok
  • gravidita
  • niektoré choroby (cukrovka, cirhóza pečene a pod.)

Úprava stravy pri žlčových kameňoch a na ich prevenciu

  • každý deň kvalitne raňajkujte
  • neprejedajte sa
  • nediétujte – ľudia, ktorí zažili opakovaný jo-jo efekt majú žlčníkové kamene oveľa častejšie a oveľa častejšie musia byť na ne operovaní = prídu o žlčník
  • jedzte veľa surovej zeleniny a ovocia
  • uprednostnite potraviny s nízkym glykemickým indexom – podľa prílohy
  • vylúčte koncentrovaný cukor a koncentrovaný tuk
    • najviac záchvatov spôsobuje kombinácia cukru a tuku (sladké dezerty plnené tukovým krémom, smotanová zmrzlina, plnené čokoládové kolekcie a lacné čokolády a pod.)

Potraviny vhodné aj počas obdobia žlčníkových záchvatov

  • varené jablká, jablkové pyré, hrušky a hruškové pyré, stredne zrelé banány, varená cvikla, zelený hrášok, dobre uvarená ryža natural, zemiakové pyré bez tuku, dusené tekvice bez tuku

Potraviny absolútne nevhodné (ak už žlčové kamene máte)

  • červené mäso, údeniny, vnútornosti, mäsové konzervy, rybacie konzervy v tuku, surové mäso a surové ryby, morské živočíchy, smotana, tučné mliečne výrobky, čokoláda, sladkosti, vyprážané, fritované, na otvorenom ohni grilované a pečené jedlá, vajíčka

Špeciálna podpora liečby cholelitiázy

  • esenciálne mastné kyseliny 1000 – 1500 mg/deň – podrobnosti v kapitole Esenciálne mastné kyseliny
  • lecitín: 1000 – 1500 mg 3-krát denne
  • Stressease: ½ tabletky ráno s jedlom a večer pred spaním
  • vitamín D: 400 m.j. (IU) denne – podrobnosti v kapitole vitamín D
  • vitamín C: 100 – 200 mg s každým jedlom – ak nemáte možnosť prijímať prirodzené zdroje
  • denne vypite 2 – 3 šálky čaju z týchto čajovín: mäta pieporná, zázvor, fenikel, púpavový koreň
  • pepermintový olej: existuje šanca, že v niektorých prípadoch môže rozpustiť existujúce kamene – podrobnosti v kapitole Mäta pieporná

Ako upraviť stravu pri akútnom zápale žlčníka?

  • 2 – 3 dni nejedzte žiadnu tuhú potravu, len pite čistú, filtrovanú alebo dojčenskú vodu
  • nasledujúce 2 – 3 dni pite jablkovú šťavu, jedzte jablkové a hruškové pyré, uvarenú a postrúhanú cviklu bez tuku
  • potom postupne začnite prijímať ďalšie ľahko stráviteľné potraviny: dobre uvarenú ryžu natural, dusený zelený hrášok a dusené tekvice s minimálnym množstvom tuku

Čo môžete urobiť pri žlčníkovom záchvate?

  • kým čakáte na privolanú pohotovosť, skúste vypiť pohár čerstvého jablkového džúsu, v ktorom rozmiešate jednu polievkovú lyžicu jablkového octu (jeho jednorazové použitie nemá také deštruktívne účinky ako pravidelné užívanie pri chudnutí) – bolesť môže do pol hodiny ustúpiť, čo však v žiadnom prípade nie je dôvod na to, aby ste sa vyhýbali odbornej starostlivosti

Ako môžete podporiť uvoľnenie kameňa?
Ak máte za sebou opakované záchvaty bolesti a sonograficky potvrdené, že nejaký menší alebo stredne veľký solitérny kameň sa hýbe žlčovodom do čreva, môžete 2 – 3 dni po sebe skúsiť toto

  • ráno a večer vypite pohár pomarančového alebo grapefruitového džúsu, v ktorom si rozmiešate 3 polievkové lyžice panenského olivového oleja
  • počas tohto obdobia sledujte stolicu – kameň sa môže uvoľniť a vylúčiť stolicou a tú významnú udalosť nechcete predsa zmeškať
  • ak sa po troch dňoch kameň neuvoľní a vaše ťažkosti pretrvávajú, túto kúru prerušte a svoj stav konzultujte s chirurgom, ktorý môže navrhnúť ďalšie sledovanie alebo chirurgický zákrok

Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?

  • 80 % žlčových kameňov nespôsobuje žiadne ťažkosti a nevyžaduje žiadne riešenie, ale niekto musí patriť aj do tých zvyšných 20 %
  • pravidelná fyzická aktivita znižuje riziko vzniku kameňov o 20 – 40 %
  • pravidelná stolica a dostatočný príjem vlákniny znižuje riziko vzniku kameňov – na to prišiel pred viac ako 50 rokmi britský chirurg dr. Burkitt v Afrike: za viac ako 20 rokov praxe odstraňoval domorodým obyvateľom iba 2 žlčníky a z toho jeden patril princeznej, ktorá sa prejedala
  • 2 – 3 šálky kávy denne znižujú riziko vzniku kameňov, ale určite ju kvôli tomu nezačnite piť a ani jej nepite viac – máte predsa svoju fyzickú aktivitu a svoju vlákninu a to je ešte viac
  • u niektorých pacientov sa podarí dosiahnuť rozbitie alebo rozpustenie kameňov pomocou litotrypsie (ultrazvukové vlny) alebo liekov na báze kyseliny deoxycholovej
  • ľudia, ktorí majú v anamnéze výskyt pigmentových kameňov (tvoria asi iba 25 % všetkých kameňov) by nemali užívať vápnik vo forme výživových doplnkov
    • niekedy je to však vzhľadom na iné diagnózy nevyhnutné
  • ľudia bez žlčníka majú zvýšené riziko vzniku rakoviny hrubého čreva: žlč nemá zásobník a tak stále vyteká do čreva, kde sa jej zmocnia baktérie a z toho ich ,,mejdanu“ vznikajú silné kancerogény – vtedy je osobitne dôležité, aby ste jedli radšej menšie porcie jedla v kratších intervaloch a dbali o
    • dostatočný pitný režim
    • dostatočný príjem vitamínu C
    • dostatočný príjem vlákniny
    • a k tomu každý týždeň zjedzte aspoň 2 šálky kapustovej zeleniny
    • denne užite ½ čajovej lyžičky kurkumy
    • a celoročne užívajte vhodné probiotiká (kapitola Probiotiká) – to všetko spolu veľmi účinne chráni vaše hrubé črevo pred rakovinou


Dobré vedieť
Ak vám kamene nespôsobujú žiadne ťažkosti a neexistujú na to ani iné odôvodnené indikácie, chirurgické odstránenie žlčníka nie je potrebné.
 

 

 

 

© Ambulancia klinickej výživy

www.akv.sk

02/212 999 27

 
E-LINE space