Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Chutný šalát zo strukovín Tlačiť E-mail

Rozpis na 6 porcií

  •     1 konzerva červenej scedenej a opláchnutej fazule
  •     1 konzerva bielej scedenej a opláchnutej fazule
  •     1 konzerva sterilizovaného scedeného a opláchnutého cícera
  •     1 mladá cibuľa pokrájaná na kolieska i s vňaťou
  •     1 malá čerstvá alebo sušená feferónka posekaná nadrobno

Dressing

  •     2 polievkové lyžice oleja
  •     1 strúčik cesnaku posekaného nahrubo
  •     šťava z polovice citróna
  •     1 čajová lyžička mletej rasce
  •     1 polievková lyžica koriandrovej alebo petržlenovej vňate posekanej najemno
  •     morská soľ
  •     čierne korenie

Postup
V menšej miske spolu zmiešame všetky suroviny na prípravu dressingu.
V hlbokej mise zmiešame strukoviny, cibuľu a feferónku. Premiešame s dressingom a môžeme servírovať. Šalát však bude lepšie chutiť, ak ho necháme postáť v chladničke aspoň hodinu.

Potrebné nástroje/náradie

  •     veľká misa na šalát a malá miska na dressing
  •     nôž a doska na krájanie


Čas prípravy: 15 minút (bez chladenia)

Poznámka kuchára
Môžete použiť aj iné druhy strukovín, napríklad šošovicu, hrášok a podobne.

Poznámka lekára
Tento recept používa sterilizované strukoviny z konzervy, ale vy môžete inokedy použiť aj strukoviny, ktoré si uvaríte doma. Prezradím vám najlepší spôsob, ako znížiť v strukovinách varením obsah sacharidov, ktoré spôsobujú, že sa najprv ťažko dýcha vám (kým sa vo vás hromadí plyn tvorený baktériami, ktoré ten sacharid majú radi a množia sa v ňom) a potom ostatným (keď sa toho bakteriálneho odpadu v plynnom stave konečne zbavíte).
Robí sa to takto:

  • prebraté a umyté strukoviny zalejte vodou, uveďte na 3 minúty do varu a potom nechajte hodinu stáť
  • vodu zlejte, zalejte čistou vodou a nechajte niekoľko hodín (6-12) namočené, aby napučali
  • vodu zlejte, zalejte čistou vodou a uvarte (každý druh vyžaduje inú dobu varenia)
  • vodu zlejte a vyhnite sa jej ďalšiemu použitiu pri príprave jedál.

 

 

© Ambulancia klinickej výživy

www.akv.sk

02/212 999 27

 
E-LINE space