Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Pochutiny Tlačiť E-mail

 

AKV Vám odporúča tieto pochutiny. Ich použitie, samozrejme, zodpovedá individuálnej situácii.

Aceto Balsamico di Modena

Tradičný balzamový ocot Borges sa vyrába z práve obratého bieleho hrozna. Z typického hrozna Trebbiano sa varením získava mušt, ktorý fermentuje pomalým procesom, a tak umocňuje chute. Ocot dozrieva v drevených sudoch, chuť je tak časom výraznejšia a sladšia, ocot je hustejší a koncentrovanejší.
Vyrába sa v talianskom regióne Modena s chráneným geografickým označením. Spolu s Extra panenským olivovým olejom Borges patrí vínny ocot Balsamico di Modena Borges ideálnu stredomorskú zálievku do šalátov.

Viac informácií o Borges nájdete na www.borges.sk.

Mleté paradajky sušené na slnku

Objavte silu slnka ukrytú v chutnej šťavnatej dužine paradajok. Mleté paradajky sušené na slnku sú vyrobené zo 100% prírodných ingrediencií bez chemickej konzervácie.
Koncentrovanou šťavnatou chuťou obohatí akékoľvek jedlo, či už rizoto, cestoviny alebo šalát. Je možné ho konzumovať aj ako samostatný predkrm s pečivom.
Zloženie: paradajky sušené na slnku, rastlinný olej, olivový olej, cesnak, korenie, ocot a soľ.
Mleté paradajky sušené na slnku sú dostupné v 200g sklenenom pohári pohári a môžete si ich objednať na www.carthagegarden.com

Omek houria

Táto zdravá mrkvová zmes vás dostane, aj keď mrkvu veľmi nemusíte. Jemne okorenená mrkva s cesnakom  totiž chutí neodolateľne. Môžete si ju natrieť na chlieb, pridať do šalátu alebo polievky.
Zloženie: mrkva, cesnak, slnečnicový olej, olivový olej, korenie, soľ.
Omek Houria je dostupný v 200 g sklenenom pohári a môžete si ho objednať na: www.carthagegarden.com

Solčanka s morskou soľou

Neviete si predstaviť varenie bez vegety, ale už čoto viete o glutamáte a necítite sa s tým dobre? (Mimochodom, vedeli ste, že aj glutamát sodný okrem iného podporuje aj zvyšovanie krvného tlaku, migrénu a odvápňovanie kostí?)
Máme pre vás jednoduché a cenovo výhodné riešenie: Solčanku.
Solčanka glutamát neobsahuje a má aj iné prednosti: okrem kuchynskej soli obsahuje aj 35 % morskej, množstvo byliniek, sušenej zeleniny a dokonca aj riboflavín.
Pre zaujímavosť: Solčanka získala prestížny certifikát Sovak Gold.

Solčanka so zníženým obsahom sodíka

Ak sa snažíte znížiť príjem kuchynskej soli a najmä sodíka, alebo je to pre vaše zdravie a váš život už priam nevyhnutnosť, objavili sme pre vás túto celkom dobrú alternatívu na ochutenie jedál. Solčanku už poznáte, viete, že to je sušená mletá zelenina bez glutamátu sodného. Teraz máte možnosť znížiť príjem sodíka tým, že budete používať Solčanku, v ktorej je časť sodíka nahradená dôležitým draslíkom. Obsah sodíka je oproti pôvodnej receptúre znížený na polovicu. Dobrú chuť!
(ale nie aby ste si teraz dávali dvojnásobnú dávku Solčanky )

Zeleninový bujón - 6 kociek á 0,5l BIO

výrobca Alnatura, Nemecko
distribútor DM - drogerie markt
Alnatura Vám garantuje potraviny z ekologického poľnohospodárstva podľa EG-Eko-nariadenia, ktoré sú pravidelne testované nezávislými znalcami.
Výživové hodnoty na 100ml:
Energetická hodnota ....... 24 kJ/6 kcal
Bielkoviny ....... 0,2 g
Sacharidy ....... 0,1 g
Tuky ....... 0,5 g (z toho nasýtené mastné kyseliny 0,3 g
Zloženie: morská jedlá soľ, rastlinný olej*, extrakt z droždia, zelenina* 5,5% (zeler*, cibuľa*, cesnak*, mrkva*), muškátový oriešok*, vtáči zob*, cesnak*, zelerová vňať*, kurkuma*, petržlen*, bazalka*, čierne korenie*, tymián*, rozmarín*
*vyprodukované v ekologickom poľnohospodárstve
Návod na prípravu: 1 kocku zeleninového bujónu rozpustite v 0,5l vriacej vody alebo podľa chuti pridávajte do jedla k vylepšeniu a zjemneniu vareného pokrmu.
Obsah: 6 kociek na 3l = 12 tanierov,1 kocka na 0,5 l = 2 taniere
Čisto prírodný bioprodukt, neobsahuje cholesterol a stužené tuky.

Zeleninový bujón - prášok BIO

výrobca Alnatura, Nemecko
distribútor DM - drogerie markt
ALNATURA zeleninový bujón práškový s výraznou zeleninovou chuťou je čisto rastlinný bioprodukt, ktorý neobsahuje stužené tuky. Dá sa jednoducho použiť ako bujón na pitie alebo na dochutenie polievok, omáčok, zeleninových a cestovinových jedál.
Alnatura Vám garantuje potraviny z ekologického poľnohospodárstva podľa EG-Eko-nariadenia, ktoré sú pravidelne testované nezávislými znalcami.
Výživové hodnoty na 100ml:
Energetická hodnota ....... 19 kJ/5 kcal
Bielkoviny ....... 0,2 g
Sacharidy ....... 0,7 g
Tuky ....... 0,1 g
Zloženie: morská jedlá soľ, kukuričný škrob*, extrakt z droždia, zelenina* 9,0 % (cibuľa*, mrkva*, paštrnák*, zeler*, petržlen*, cesnak*), kukuričný sirup*, slnečnicový olej*, kurkuma*, zázvor*, bobkový list*, muškátový oriešok*, vtáči zob*, čierne korenie*
*vyprodukované v ekologickom poľnohospodárstve
Návod na prípravu: 1 čajovú lyžičku rozpustite v 0,5l vriacej vody alebo podľa chuti pridávajte do jedla k vylepšeniu a zjemneniu vareného pokrmu.

Jodidovaná morská jedlá soľ s bylinkami BIO

výrobca Alnatura, Nemecko
distribútor DM - drogerie markt

ALNATURA bylinková soľ, pozostáva z 85% nerafinovanej, jódovanej morskej soli a z 15% harmonicky zladenej zmesi byliniek. Neobsahuje syntetické látky zabraňujúce zhrudkovaniu soli.
Zloženie: morská jedlá soľ, cesnaková vňať*, zelerová vňať*, petržlenová vňať*, vtáčí zob*, majorán*, bazalka*, fenykel*, cibuľa*, paštrnák*, mrkva*, pažítka*, zeler*, čili*, jodičnan draselný min. 0,0021%
*vyprodukované v ekologickom poľnohospodárstve

Morská soľ s jódom

výrobca Alnatura, Nemecko
distribútor DM - drogerie markt
Alnatura morská soľ sa získava prirodzeným sušením morskej vody zo stredozemného mora v soľných záhradách. Po dôkladnom očistení sa najemno pomelie. Pridaním esenciálneho stopového prvku jódu zásobuje organizmus práve touto dôležitou látkou. Neobsahuje umelé látky zabraňujúce zhlukovaniu soli.
Zloženie: morská soľ nerafinovaná, jodičnan draselný minimálne 0,0025%

Vegetariánska omáčka - klasik BIO

výrobca Alnatura, Nemecko
distribútor DM - drogerie markt
Alnatura Vám garantuje potraviny z ekologického poľnohospodárstva podľa EG-Eko-nariadenia, ktoré sú pravidelne testované nezávislými znalcami.
Výživové hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota ....... 395 kJ/95 kcal
Bielkoviny ....... 3,5 g
Sacharidy ....... 8,2 g
Tuky ....... 5,3 g
Zloženie: paradajkový pretlak* 54%, voda, cibuľa* 9%, slnečnicový olej*, kukuričný sirup*, sójové bielkoviny* 4%, citrónová šťava, morská jedlá soľ, kukuričný škrob*, cesnak*, paprika*, bazalka*, oregáno*, tymián*, karotka*, paštrnák*, zeler*, čierne korenie*, kurkuma*, zázvor*, petržlen*, cesnaková vňať*, bobkové listy*, muškát*, vtáčí zob*
*vyprodukované v ekologickom poľnohospodárstve
Návod na prípravu: ALNATURA vegetariánsku omáčku krátko ohrejte na panvici (nevarte) a dochuťte podľa potreby.

Paradajková omáčka - klasik BIO

výrobca Alnatura, Nemecko
distribútor DM - drogerie markt
Alnatura Vám garantuje potraviny z ekologického poľnohospodárstva podľa EG-Eko-nariadenia, ktoré sú pravidelne testované nezávislými znalcami.
Výživové hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota ....... 471 kJ/112 kcal
Bielkoviny ....... 1,9 g
Sacharidy ....... 14,5 g
Tuky ....... 5,2 g
Zloženie: paradajkový pretlak* 76%, kukuričný sirup*, slnečnicový olej*, zahustená jablková šťava*, mrkva*, cibuľa*, morská jedlá soľ, cesnakový prášok*, paprika*, bazalka*, oregáno*
*vyprodukované v ekologickom poľnohospodárstve
Návod na prípravu: ALNATURA paradajkovú omáčku krátko ohrejte na panvici (nevarte) a dochuťte podľa potreby.

Zmes marinovaných hríbov Nameko MIKADO

výrobca Dukacso
Zloženie: Pholiota nameko (šupinovka nameko), voda, ocot, cukor, cesnak, soľ, korenie
Objem: 580 ml
Hmotnosť odkvap. podielu: 320g
Nálev: sladkokyslý, korenený
Doba spotreby: 3 roky

Čínske marinované hríby Shiitake MIKADO

výrobca Dukacso
Zloženie: Lentinus Edodes - Shiitake (Húževnatec jedlý), voda, ocot, cukor, soľ, zmes korenia
Objem: 580 ml
Hmotnosť odkvap. podielu: 320g
Nálev: sladkokyslý, korenený
Doba spotreby: 3 roky

Zmes húb s hríbikmi v oleji ORTO

výrobca Dukacso
Zloženie: zmes húb 56%: šupinačka menlivá (Pholiota Mutabilis), pošvovec čiernovláknitý (Volvarieta Volvacea), hliva istricová (Pleurot Ostreatus), pečiarka dvojvýtrusná (Agaricus Bisporus), hríb smrekový (Boletus Edilus), slnečnicový olej, vínny ocot, zmes prír. korenia, prír. identická aróma, regulátor kyslosti E330
Hmotnosť obsahu: 1000g
Hmotnosť odkvap. podielu: 560g
Nálev: olej
Doba spotreby: 2 roky

Sušené paradajky ORTO

výrobca Dukacso
Zloženie: paradajky 53%, slnečnicový olej, vínny ocot, soľ, zmes prír. korenia, prír. identická aróma, regulátor kyslosti E330
Hmotnosť obsahu: 1000g
Hmotnosť odkvap. podielu: 530g
Nálev: olej
Doba spotreby: 2 roky

Artičoky v oleji ORTO

výrobca Dukacso
Zloženie: artičoky 56%, slnečnicový olej, vínny ocot, soľ, zmes prír. korenia, regulátor kyslosti E330, antioxidant E300
Hmotnosť obsahu: 1000g
Hmotnosť odkvap. podielu: 560g
Nálev: olej
Doba spotreby: 2 roky

Paprika pečená v náleve Rolnik

výrobca Dukacso
Zloženie: paprika, ocot, soľ, voda, slnečnicový olej, korenie
Hmotnosť obsahu: 300g
Hmotnosť odkvap. podielu: 220g
Nálev: slaný nálev ?
Doba spotreby: 2 roky

Olivy celé čierne bez kôstky Acorsa

výrobca Dukacso
Zloženie: čierne olivy, pitná voda, soľ (max 6%), glukonan železnatý, konzervačná látka E270
Hmotnosť obsahu: 950g
Hmotnosť odkvap. podielu: 450g
Nálev: slaný nálev
Doba spotreby: 3 roky


Olivy značky Fragata

Existujú desiatky – možno stovky! – druhov olív a to je dobre. Každému podľa jeho chuti Smile Olivy zavarené v sklenenom pohári a konzervované, samozrejme, nebudú mať chuť čerstvých olív na gréckom, španielskom alebo talianskom trhu, ale kto by chcel pizzu, cestoviny alebo zeleninový šalát bez olív? Nevravím, že vždy, ale jesť olivy čerstvé len dva týždne do roka na dovolenke pri mori by mne určite nestačilo Smile

Olivy značky Fragata sa pestujú pri meste Sevilla v južnom Španielsku.

O biologických účinkoch a zložení olív si prečítajte viac a potom si ich určite doprajete aj dnes.

Olivy zelené so štipľavou paprikou

výrobca Fragata
Keď sa olivy a ich pozitívny vplyv na zdravie spoja s pálivou paprikou, je to nielen gurmetský zážitok, ale poriadna dávka ochrany zdravia: olivy nás chránia pred aterosklerózou a rakovinou a pálivá paprika svojim antioxidačným účinkom tento vplyv podporuje. Kapsaicín – látka s pálivým účinkom – podporuje aj hojenie vredov žalúdka a dvanástnika.

Zloženie: zelené olivy, voda, paprika piri-piri, soľ, kyselina mliečna (E 270)

Olivy zelené s mandľou

výrobca Fragata
Olivy plnené mandľou sú výborné, lebo sa dá do nich poriadne zahryznúť. A zase olivy pyšne objímajú svoje kamarátky – mandle. Olivy nás chránia pred aterosklerózou a rakovinou a mandle majú rovnako širokú škálu priaznivých účinkov na naše zdravie.

Zloženie: zelené olivy, voda, mandle, soľ, kyselina mliečna (E 270)

Kapary v slanokyslom náleve

výrobca Fragata
Boli ste na Kapri? Alebo ste aspoň čítali tú magickú knihu Axela Muntheho o živote a smrti? Kniha o San Michéle. Aj na Kapri rastú kapary Smile

Kapary (Capparis spinosa) majú svoj domov v mediteránnej oblasti a existuje ich veľa rôznych druhov. To, čo poznáme a používame v našej kuchyni, sú drobné ešte nezrelé pučiky, ktoré sa zberajú z kríkov ešte pred kvitnutím. Výrazná chuť kapár pochádza z metyl izothiokyanátu (m-ITC) – to je látka príbuzná tým, ktoré poznáme z horčice a kapustovej zeleniny. Kapary sú výdatným zdrojom rutínu, ktorý asi poznáte z lieku Ascorutin Smile Rutín, okrem iných účinkov, podporuje pevnosť spojivového tkaniva a tým dáva pevnosť a pružnosť cievam, šľachám, pokožke.

Medicinálne využitie kapár: potláčajú plynatosť (len neviem, koľko ich treba na dosiahnutie tohto účinku zjesť Smile), majú antioxidančý (rutín), dezinfekčný a antiparazitický (m-ITC ) účinok

Zloženie: kapary, voda, soľ, kyselina mliečna (E 270)

Casa Emilia – tvrdý strúhaný syr typu parmezán

výrobca Rapesan

Nepoužívate parmezán a používate obyčajné tvrdé syry? Think twice, ako spieva Phil Collins Smile Mali by ste to premyslieť, pretože parmezánu stačí podstatne menej, aby ste dosiahli výraznú chuť. Použitím parmezánu namiesto klasických tvrdých alebo tavených syrov výrazne znížite príjem nasýtených tukov, cholesterolu, alergénov, zbytočnej energie.

Parmezán je chuťovo výrazný preto, lebo pri dozrievaní v ňom vzniká veľa prírodného glutamátu, ktorý sa od syntetického líši tým, že neobsahuje L-formu. Prečítajte si o glutamáte viac.

Látka použitá v tomto výrobku na konzerváciu (lyzozým) je telu vlastná látka, ktorú človek produkuje napríklad v slinách. Je bezpečná a nie sú známe žiadne nežiadúce účinky. Na potravinárske účely sa získava z vaječných bielkov.

Zloženie: rôzne druhy syrov, E 1105 (konzervácia)

 

© Ambulancia klinickej výživy

www.akv.sk

02/212 999 27

 
E-LINE space