Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Prečo sú prirodzené potraviny lepšie?
Prečo sú prirodzené potraviny lepšie? Tlačiť E-mail

kukurica.png(Úryvok z knihy Dr. Bukovského Plán B: 30-dňový manuál zdravého chudnutia.)  

Znovu a znovu sa objavujú šašovia, ktorí chcú v rušnom dave vzbudiť pozornosť lacnými trikmi. Tvrdenie, že biela ryža je lepšia ako ryža natural, alebo že biele pečivo je lepšie ako celozrnné, patrí do kategórie lacných trikov. Ľudia, ktorí takéto veci tvrdia, zavádzajú nielen tých, ktorí im nekriticky veria, ale aj tých, ktorí ich počujú alebo čítajú iba náhodne.
Výskum už dlhé roky znovu a znovu potvrdzuje, že prirodzené potraviny sú pre naše zdravie užitočnejšie ako tie, ktoré sú technologicky spracované, vybielené, rafinované, zafarbené, aromatizované = potraviny, ktoré strávia v nejakej továrni veľa času. Pomaranč je zdravší ako pomarančový džús. Domáca hydina je nepochybne vhodnejšia ako hydinové párky. Lieskovce sú neporovnateľne zdravšie ako keksy s príchuťou lieskovcov. Kukurica je podstatne menej kalorická ako kukuričný škrob. A tak ďalej a tak dookola. (Rozhodne to neznamená, že všetko treba jesť iba v surovom stave, to nie, ale princíp je určite jasný.)
Výber prirodzených potravín pozitívne ovplyvňuje nielen vaše zdravie, ale aj úspech pri chudnutí. Tu je jedna ilustrácia za všetky: Pekná a šarmantná doktorka Sadie Barr v roku 2010 realizovala veľmi zaujímavú štúdiu: 17 dobrovoľníkov zjedlo dva druhy sendvičov a potom im merali metabolizmus. Sendviče mali rovnakú kalorickú hodnotu a takmer identický podiel bielkovín, sacharidov a tuku. Rozdiel medzi nimi?
1)    Celozrnný sendvič: celozrnné pečivo s tvrdým zrejúcim syrom (čedar).
2)    Biely sendvič: pečivo z bielej múky s taveným syrom.
Výsledok: Keď dobrovoľníci zjedli celozrnný sendvič s prírodným syrom, spotrebovali pri jeho trávení asi o 50 % viac kalórií, ako keď zjedli sendvič z bielej múky s taveným syrom. Áno, naše vlastné trávenie nás oberá o časť kalórií, ktoré prijímame. Čím viac kalórií minieme na trávenie potraviny, tým menej kalórií z nej získame (kapitola Kalórie).
Vysvetlenie: Čím je potravina viac upravená (technologicky a tepelne), tým sú jej kalórie pre nás ľahšie dostupné. A naopak: obilné vločky, celozrnná múka, ryža natural, zelenina, ovocie, orechy a semená majú kalórie „uzamknuté“ vlákninou a svojou štruktúrou, takže náš tráviaci systém sa musí viac namáhať. To podporuje metabolizmus a zvyšuje náš kalorický výdaj. Dobrá správa, nie?
Záver: Ľudia, ktorí sedia celé dni na zadku (a nielen tí), by mali jesť čo najviac prirodzenýchcelozrnných potravín, aby sa aspoň ich tráviaci systém trochu namáhal a spaľoval nejaké kalórie naviac.
P. S.: Ak budeme veriť tomu, čo v roku 2010 zistila doktorka Sadie Barr, tak toto je praktická aplikácia: Človek, ktorý veľmi dôsledne nahradí bielu múku a všetky výrobky z nej múkou celozrnnou, môže za rok zhodiť 3 – 5 kg čistého tuku. A teraz si predstavte, že to urobí vaša kamarátka a vy nie.

(z knihy Igor Bukovský: Plán B)

 
 

© Ambulancia klinickej výživy

www.akv.sk

02/212 999 27

 
E-LINE space