Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Chráňte svoj leptín
Chráňte svoj leptín Tlačiť E-mail

leptn.jpg

(Úryvok z knihy Dr. Bukovského Plán B: 30-dňový manuál zdravého chudnutia.) 

Leptín je hormón, ktorý tvoria tukové bunky, aby cez krv odkázali mozgu „Je nás dosť a sme už poriadne plné.“ Zdá sa, že spomedzi triliárd rôznych hormónov, neurotransmiterov a cytokínov, ktoré sú súčasťou regulácie nášho jedenia a pocitov hladu/ sýtosti, patrí leptín k tým kľúčovým hráčom. Zoznámte sa a chráňte si ho.

   

Biologické účinky leptínu

  • Potláča hlad a znižuje príjem potravy, kontroluje príjem potravy z dlhodobého hľadiska
  • Zvyšuje metabolizmus (žiadna mágia, biológia)
  • Stimuluje vnútorné procesy svalových buniek, čím zvyšuje citlivosť svalov na inzulín a upravuje hladinu cukru v krvi (potláča inzulínovú rezistenciu)
  • Podporuje rast a delenie buniek (napríklad bielych krviniek)
  • Zúčastňuje sa dokonca aj na regulácii puberty a vývoji plodu

No, je to dosť vplyvný člen regulačného „gangu“ (inzulín, glukagón, grelín, galanín, NPY, GLP-1, PYY, rastový hormón, testosterón, estrogén, hormóny štítnej žľazy, adrenalín a pod.) A je pravda, že leptín patrí k tým, ktorí sa ľahko „rozladia“ (= leptínová rezistencia) a vyvedú z miery aj ostatných.

Nešpecifické príznaky leptínovej rezistencie:

nadmerná hmotnosť alebo jej náhly nárast bez zjavnej príčiny, veľké množstvo tuku v oblasti trupu, žena by mala mať obvod pása menej ako 80 cm, muž menej ako 94 cm, chronická únava a nespavosť, zvýšený krvný tlak, acanthosis nigricans – hnedé až čierne kožné fľaky v oblasti krku, pazúch, príp. v oblasti iných kožných záhybov, kožné strie, príznaky polycystických ovárií (vaječníkov) u žien a príznaky hypogonadizmu (u mužov)

Ako podporiť pozitívne účinku leptínu?

  • Obmedzte príjem zlých (nasýtených) tukov a čistého cukru, zvýšte príjem dobrých tukov: orechy, avokádo, panenský olivový olej (a iné panenské oleje), mleté olejnaté semená a mastné morské ryby.
  • Obmedzte príjem koncentrovanej fruktózy a fruktózového sirupu v nealko nápojoch, keksoch a cukrárenských výrobkoch (surové ovocie nie je rizikové).
  • Jedzte tri hlavné jedlá – a ak to potrebujete, pridajte 2 až 3 malé porcie jedla ako snack.
  • Ku každému jedlu si odteraz pridajte navyše ešte aspoň jeden kus zeleniny alebo ovocia (príp. ½ čajovej šálky týchto potravín).
  • Nejedzte vtedy, keď nie ste hladní.

Kľúčom k maximálnemu využitiu leptínu pri chudnutí je, aby ste jedli zlé potraviny čo najmenej a tie dobré viac a častejšie.

 

© Ambulancia klinickej výživy

www.akv.sk

02/212 999 27

 
E-LINE space